Разкритията на медии за експлоатация на детски труд в заводите

...
Разкритията на медии за експлоатация на детски труд в заводите
Коментари Харесай

Смарт джаджите – неудобната истина зад „Уауу”

Разкритията на медии за употреба на детски труд в заводите за електроника на Foxconn в Китай евентуално не са произшествия случаи, а всеобща процедура, само че какво от това…

Любимите ни смарт устройства имат и не толкоз привлекателна страна, за която нормално не се замисляме (снимка: CCO Public Domain)

„ Умната ” електроника ни обсеби дотолкоз, че доста хора не могат да си показват живота без смарт телефон, таблет или домашна колонка с гласов помощник. Посрещаме следващата смарт джаджа непринудено с „ Уауу ”. Може би тя прави живота ни по-добър, или най-малко си мислим по този начин, потопени в блаженството на „ високите технологии ”…

Най-големият производител на електроника в света, тайванската компания Foxconn, се прочу преди години с жестоките способи на употреба в своите заводи в Китай. Не бяха един и два случаите на самоубийства на служащи – нормално скачаха от покривите на предприятията.

Foxconn създава смарт телефоните на Apple, най-скъпите на пазара, както и първокласни артикули на други огромни американски компании. Сега производителят се забърка в следващ скандал, обвързван с неприятните условия на труд в неговите китайски предприятия.

Експлоатация на детски труд

Според обява на Гардиън, китайски възпитаници са били принудени да работят изключително и през нощта в цех за произвеждане на смарт колонки Amazon Echo и електронни книги Kindle на същата компания. Стажантите са на възраст от 16 до 18 години.

Сами по себе си, сходни стажове са легални, само че на учениците е неразрешено да работят изключително и през нощта. Те обаче били заставени от учителите, които пък били застрашени с уволняване от работодателя. Освен това стажантите получавали по-малко заплащане за труда си, в сравнение с постоянно наетите служащи.

Foxconn признава пред кореспонденти на английската медия, че е осведомена със обстановката. Компанията признава също, че в предишното неприятният контрол на стажантската стратегия е довел до претоварване на учениците.

Същевременно, от Foxconn акцентират, че всички стажанти са получили заплащания за спомагателното работно време, само че фактът, че учениците полагали ексклузивен труд, се дефинира от компанията като недопустим.

Работи се по проблема…

Тайванският производител твърди, че работи за премахване на казуса с употребата на възпитаници. „ Удвоихме надзора и мониторинга на стажантската стратегия с всяко от учебните заведения, с цел да подсигуряваме, че при никакви условия стажантите няма да работят изключително или през нощта ”, споделят от компанията.

От своя страна, представител на Amazon – най-големия интернет търговец в света – съобщи, че компанията има намерение да проверява случая и да изиска пояснение от управлението на Foxconn. Служители на Amazon са пристигнали в Китай, с цел да схванат детайлностите, а компанията има намерение да организира седмични инспекции на изискванията на труд, отбелязва The Verge.

Нищо остаряло не е забравено

Това не е първият случай на нарушение на трудовото законодателство в китайските заводи на Foxconn. През 2017 година медийни изявления разкриха, че възпитаници, ангажирани с производството на iPhone, поставят ексклузивен труд. Тогава самите стажанти споделиха, че непринудено са избрали спомагателни смени, само че Apple изпрати представители в Китай, с цел да подсигурява, че тази процедура е спряна.

Но нищо остаряло не е забравено. Днес, няколко години по-късно, историята се повтаря, въпреки и в нея да попада името на друга компания. Много е евентуално разкритията, станали обществено притежание, с помощта на медийни изявления, да не са произшествия случаи на употреба, а всеобща процедура в китайските фабрики.

Нарастващо благополучие

Според изследване от началото на смарт телефон ерата, сензорният екран на умните телефони носи благополучие на хората. Сега би трябвало да сме още по-щастливи, тъй като смарт телефоните станаха по-умни, по-големи и по-функционални, а наред с тях се появиха и други смарт устройства и приложения с огромно въздействие върху живота ни. Макар че зад възгласите „ Уауу ” остават някои неуместни истини, те не могат да помрачат щастието ни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР