Разкритие на полицията Задържани са трима мъже от столицата и

...
Разкритие на полицията Задържани са трима мъже от столицата и
Коментари Харесай

Копаят злато с багер до язовир „Огоста“

Разкритие на полицията
Задържани са трима мъже от столицата и София-област

Грозят ги до 8 години затвор

Трима мъже от София и региона са задържани поради противозаконен рандеман на злато. Акцията на ОДМВР-Монтана е стартирала след следствие на сигнал, че копаят за подземни благосъстояния в землището на с. Гаганица до язовир “Огоста”.

Проверката открила изкопни действия на две места, които били на разстояние към 200 метра едно от друго. На място били открити два фургона и каравана, пригодени за живеене. Имало и 3 леки автомобила, екскаватор и камион, както и водна помпа и кaчета за пресяване и утаяване на земна маса. Намерени били и керамична купа със следи от жълт метал в нея и стопилка от същия метал с тегло 24,16 грама. На терена са арестувани трима мъже - на 47, 41 и на 38 години. Работата по формираното досъдебно произвеждане по член 240 а, алинея 3, т. 3 от Наказателен кодекс продължава под наблюдението на прокуратурата. Според закона, който прави рандеман на подземни благосъстояния без предоставена концесия, се санкционира със затвор до осем години и с санкция от до 50 000 лв..

Преди година Върховна административна прокуратура разпореди на Министерството на енергетиката да ревизира къде в страната се прави нерегламентиран рандеман на злато по поречието на реките. До инспекцията се стигна, откакто багери на златотърсачи унищожиха природа в Кюстендилско - на мястото, където река Драговищица се влива в Струма.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР