Разказването на истории има традиция, която датира от хиляди години,

...
Разказването на истории има традиция, която датира от хиляди години,
Коментари Харесай

Автентичните бранд истории за по-голяма ангажираност на клиентите

Разказването на истории има традиция, която датира от хиляди години, само че не е изгубила нищо от силата си. Изследователите на човешката логика на психиката са разкрили, че хората намират за по-лесно връзка с всичко, което чуват посредством роман. Макар че в последна сметка може да си спомнят слогана на дадена марка или мотото на реклама, една история основава прочувствена връзка.

Тази прочувствена връзка е по-дълбока от нормално стойностно предложение или лист с характерности на продукта. Марките, които употребяват страстите на клиентите, откриват, че клиентите се ангажират с техните послания по-ефективно и остават ангажирани от самото начало. Хората считат, че е доста по-лесно да нагласят елементарни послания на марката, в сравнение с добре разказани приказки.

Помислете да вземем за пример за каналите в обществените медии. Хората са привлечени от историите на други хора. Мнозина намират за съвсем невероятно да устоят на завладяваща житейска история и да реагират на подисториите, които съставляват цялостния роман. Може да е мъчно да се дефинира какъв брой по-ангажирани са потребителите с марки, които са усвоили разказването на истории. Но психолозите са съгласни, че завладяващият роман побеждава даже най-персонализирания слоган.

Как да употребявате разказването на истории за вашата марка 

Как марките могат да опишат добра история? Страхотните истории впрягат естественото любознание на хората. Хипнотизираща история притегля хората и задържа вниманието им. Той е доста по-запомнящ се и обвързван с него от лист с характерности на продукта.

Марките, употребяващи описване на истории, употребяват това естествено човешко любознание, с цел да се свържат с евентуални клиенти. Потенциалните клиенти желаят да знаят повече за компанията, в сравнение с за продукта, който купуват, изключително в случай че е високо скъп. Те желаят да знаят полезностите на определената от тях марка и да схванат какво стимулира екипа зад името на марката.

Разбира се, множеството бизнеси съществуват, с цел да основават облаги, само че някои от най-успешните компании имат и по-голяма цел. Вземете да вземем за пример козметичната компания Dove. От няколко години акцията на марката за естествена хубост споделя история за разнообразна женска хубост и позитивизъм към тялото. Малко, в случай че има такива, от посланията на марката се концентрират върху характерностите на продукта.

Гигантът за онлайн извършване на покупки Amazon е различен образец за описване на истории за създаване на марка. Независимо дали обичат или ненавиждат създателя Джеф Безос и компанията, която е основал, множеството клиенти на Amazon познават историята на Безос. Днешният Amazon стартира като интернет магазин за книги, доставящ поръчки от гараж.

Как да разкажем страхотна история на марката 

Страхотните истории идват в разнообразни формати, само че множеството имат общоприета конструкция, в това число начало, рецесия и позволение. Екипите на марката могат да употребяват този типичен формат, с цел да опишат своята история.

Една концепция постоянно е всичко, което е належащо, с цел да стартира построяването на марка. Повечето започващи компании са построени върху предпоставката за различаване на проблем и предложение на ново решение на казуса. Бранд сторитейлингът не се нуждае от рецесия като такава. Въпреки това, шерването на някои от по-предизвикателните моменти на създаване на бизнес може да направи марката налична и да провокира прочувствена реакция от страна на потребителите.

Емоциите са жизненоважна част от генерирането на ангажираност. Хората купуват от хора, а не от безлични корпорации, тъй като усещат връзка и основават връзка. За доста марки работата с посланици на марката е от значително значение. Разказването на историята на посланиците, преплетено със личната история на марката, построява вълнуващ роман.

Решаващата част от разказването на истории е, когато марката се трансформира в решението на казуса, белязал началото на историята. Това е моментът, в който професионалните маркетолози би трябвало да внимават да не показват рекламно предложение за покупка, а да предизвикват същинските взаимоотношения сред аудиторията и марката. 

Как разказването на истории подкрепя задържането на клиенти 

Разказването на истории основава позитивни прочувствени връзки сред марките и потребителите. Докато тази връзка съществува, потребителите остават лоялни към марката. Въпреки че съперниците могат да пуснат сходни или по-добри артикули, прочувствената връзка има наклонност да побеждава чистите характерности на продукта. Разказването на истории предизвиква лоялността повече от другите типове маркетинг.

След като първичната история на марката бъде открита, могат да се прибавят нови аспекти към историята. Лесен метод да си визиите тези разширения е да ги мислите като нови глави или даже продължения на рекламата.

За да успее разказването на истории и да докара до дълготрайно задържане на клиенти, историята на марката би трябвало да бъде поредна в разнообразни канали. Това важи както за първичната история, по този начин и за нейните продължения. Дори в случай че една марка промени посоката, от значително значение е екипът на марката да развие връзка от една част на историята към идната. Автентичността и последователността оказват помощ за това.

Последователността в разказването на истории в никакъв случай не би трябвало да се подценява. Повечето консуматори взаимодействат с марките през няколко допирни точки. Потенциалните клиенти скоро виждат липса на достоверност в гласа на марката без поредност. Ако това се случи, историята на марката може да наподобява изфабрикувана. След като това се случи, потребителите може да изгубят доверие в марката и да я изоставят. Разказването на същинска, поредна история оказва помощ да се избегне това през цялото време.

Разказването на истории е един от най-мощните, в случай че не и най-мощният инструмент за маркетинг екипите. Водещите марки описват истории образно, вербално и посредством аудио. Автентичните истории се свързват с публиката прочувствено и интензивно. Те ангажират потребителите и поддържат дълготрайното им задържане по-добре от множеството други маркетингови тактики. 

Източник: Джесика Уонг за 

Превод и редакция: Нели Тодорова               
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР