Разказваме ви за събитие, което завинаги останало в историята на

...
Разказваме ви за събитие, което завинаги останало в историята на
Коментари Харесай

След 5 невероятни случайности: как в авиокатастрофа загинали три суперзвезди

Разказваме ви за събитие, което вечно останало в историята на музиката и гражданската авиация.

3 февруари 1959 година остава в историята като „ Денят, в който музиката умря “. В самолетна злополука умират музикантите Бъди Холи, Биг Бопър и Ричи Валънс. Най-големият от тях, Биг Бопър, бил на 28 години. Бъди Холи умрял на 22-годишна възраст, а Ричи Валънс – на 17. 

Как музикантите се озовали дружно?

Това било взаимно турне, проведено от Бъди Холи, най-известният музикант от триото по това време. В тези години той основава група, в която с изключение на него влиза и известният кънтри артист Уейлън Дженингс.

Той също бил на турнето с Холи, а Валънс и Бопър трябвало да бъдат подгряващи. Обиколката, която включвала 24 града, била наречена The Winter Dance Party.

5 невероятни случайности

Всъщност до нещастието се стигнало след цяла поредност от случайности. Да стартираме с това, че представлението в град Клиър Лейк, откъдето рокаджиите изхвърчали с последния си полет, въобще не било в графика на турнето – било добавено, когато се освободило свободно време.

Втората случайност е типът превоз: музикантите пътували с рейс, само че Бъди Холи упорствал за аероплан, с цел да има време да отиде до пералнята… Турнето вървяло с гневна скорост, тъй че музикантите безусловно нямали останали чисти облекла.

Мениджърите съумели да резервират лек аероплан, който можел да побере единствено трима души, без да броим водача. Бъди Холи бил единственият, който не се озовал на този полет инцидентно.

На доктрина с него трябвало да отиде Дженингс, само че вместо кънтри артиста изхвърчал Биг Бопър (той се разболял и изискал да пътува по по-бърз и комфортен начин). Валънс се качил на полета, откакто печели билета с мятане на ези-тура от китариста от групата на Холи.

Как се стигнало до злополуката?

Фактът, че нещо не е наред със самолета, станал явен съвсем незабавно след излитането му към един през нощта. Около два часа диспечерите се опитвали да открият връзка със самолета, след което почнало издирването.

На идната заран останките били открити в царевичното поле на локален фермер, лайнерът нямал време да отлети даже на 10 километра от летището. Самолетът се завъртял и се блъснал в земята, убивайки неотложно тримата пасажери и водача.

Като причина за нещастието се показва неточност на 21-годишен водач, който не можел да се ориентира по авиохоризонта (и по принцип нямал умения да ръководи аероплан от този модел), както и извънредно неподходящите метеорологични условия – сняг, облаци и шквалив вятър.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР