Разказа на майка, наложило й се да посети болница във

...
Разказа на майка, наложило й се да посети болница във
Коментари Харесай

Майка влезе във видинска болница с детето си и онемя. Зове за помощ! СНИМКИ

Разказа на майка, наложило й се да посети болница във Видин с детето й, провокира многочислени мнения в обществените групи. Става дума за Многопрофилната болница за интензивно лекуване " Света Петка " в града и по-специално детското поделение. Отделение,  като фон за филм на ужасите. Където влизаш със свито от терзание сърце и редуциран взор и въпреки всичко си неподготвен  за това, което ще видиш и усетиш. Падаща мазилка по стените, хлебарки и воня - тежка, задушлива, непрекъсната... 

Ето какво написа във Фейсбук Диана Стефанова, публикуваме го с незначителна редакторска интервенция:

" Наложи се със сина ми на 1 година и 11 м. да постъпим в детското поделение на 29.12.2022г, след затруднение от вируса, който покоси може би 80-90% от хората във Видин и най-много дечицата. Това са най-кошмарните ми дни, и не от друго, а от положението на самото поделение. За жал баня НЯМА - влизате с детето Ви и 5-7 дни никакво къпане, а сякаш сме в болница и всичко би трябвало да е стерилно! Тоалетната за децата и техните придружители е ЕДНА! Да, една. Където пишкат дребните юнаци, там и ние? (Ще Ви спестя гледката). В същата тази ЕДНА тоалетна, прозорецът е отворен 24/7 и на него пушат всички майки/баби придружители на децата. Значи водиш си детенцето да пишка, а то замръзне и се удуши от воня на цигари. Санитарките и сестрите нямат към този момент сили да се карат с тези “майки “.

В стая бяхме 3 майки с 3 деца - представете си какъв брой гъчкано! Няма дрешници и саковете и торбите с багаж са по земята и нонстоп се прескачат. От у дома си носиш чаршафи, възглавници, одеяла. В стаята има мивка, само че няма топла вода. Няма даже нощни лампи над легълцата, няма перде, няма нищо?! Обаче има парно и храна за децата - това го има! И да Ви кажа, храната е много прилична и даже вкусна бих споделила, имайки впредвид, че сме в болница.

На 1.01.2023 година в отделението свърши вентолина - никой не бе планувал тази вълна от деца. Неработен ден, няма от къде да се набави. Отделението беше претъпкано, а опашката от деца за обзор беше до асансьора? Едни се отхвърлиха от хоспитализация по своя воля, други отидоха в Монтана, тъй като няма места, хора, орбазонът също беше на пръвършване, а кашлиците са още в ушите ми.

Другото съществено нещо е личният състав! Докато бяхме там, го преглеждаха доктор Цветкова, доктор Григорова и доктор Панчева - извънредно положителни! Не бих могла да кажа същото за 2 от сестрите. Едната, благи съграждани, не може да диша и приказва от зной, ръцете й треперят - страшна панорама! В 18 ч би Медаксон на детето ми и в 18:15 към този момент не помни и отново идва да го боцка? Там към този момент станах неприятна и абсурдът стана заплашителен! Другата пък е супер злобна и нервна - каквото и да я попитаме, все контра с нараснал звук! Ами, благи сестри, нека се припознаете в описанието ми и се измененията, тъй като това е ДЕТСКО ОТДЕЛЕНИЕ, това са дребни деца и ние като техни родители е напълно обикновено да задаваме някакви очевидно за Вас “тъпи ” въпросчета!

Затова съм тук. Моля всеки, който има даже и минимална опция, да подари за бъдещето на града ни. Децата са Вашето и нашето бъдеще. Отделението има сериозна потребност от ремонт. Децата имат потребност от чист въздух и топъл душ. Децата имат потребност и от апаратура… та това са едни беззащитни дребни слънца, чиято усмивка там изчезва. Знам, че Коледа мина и чудото няма да стане, само че знам също, че имате сърца! Може пък точно някое от тези деца един ден да Ви лекува... знае ли се? "



Постът на майката провокира вълна от възмущение, както и разнопосочни отзиви за това дали хората би трябвало да подаряват на болница, или страната да си свърши работата:

" Не считам че дарението е решение. Трябва да проявим гражданска позиция и да принудим виновните институции, да си свършат работата. Ако майките организираме митинги (вместо да седим по кафета и да се вършим, че нищо не знаем), както пред болничното заведение, така и пред общината и повикаме медии, ще има по-голям и по-бърз резултат. А във връзка с самите майки... СРАМ. Майките сме тези, които би трябвало да се стараем да създадем комфорт на децата си, вместо да го нарушаваме, като трансформираме тоалетната в пушална. "

" Аз не считам, че даренията ще трансформират нещата. Да, ок, ще се ремонтира нещо минимално, ще се боядисат стени или ще се подмени някой прозорец, ще се вземат нови чаршафи за леглата (които най-вероятно ще се озоват в нечии дом), само че тук основното е това, че персоналът е извънредно отпаднал и изнемощял и то не поради децата, а поради невъзпитани родители, които основават невъзпитани деца след това. И аз да съм там да работя, като непрекъснато има някоя женичка дето да ми пуши на главата и не се преценява с направена забележка, ами и аз ще стартира да се нервирам и да се държа жестоко. Промяната би трябвало да стартира от самите и да забележим какви гадости вършим и тогава да упрекваме другиго. Та, да, дано се съберат пари за ремонт, само че не считам, че това ще промени отношението на личния състав или на майките. А за топлата вода, мисля, че е най-добре всеки, който реши, да вземе бойлер и да си откри човек, който да го свърже там на място пред очите. Иначе още веднъж може да отиде в някой дом. "

А вие какво мислите?
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР