Разказ за родопското село Душка във вестник Марица донесе престижна

...
Разказ за родопското село Душка във вестник Марица донесе престижна
Коментари Харесай

Разказ в Марица за село Душка донесе награда на Оля Ал-Ахм...

Разказ за родопското село Душка във вестник " Марица " донесе влиятелна премия на колежката Оля Ал-Ахмед. Тя бе отличена с наградата " Светове и цветове " в юбилейното десето издание на журналистическия конкурс на   Сдружението на испаноговорещите публицисти в България (СИЖБ), който се организира годишно в памет на умрелите през 2012 година Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес.

Очеркът " Призрачното село Душка - портал към мистичните Родопи " трогна освен читателите у нас, само че и зад граница. Статията е преведена на няколко езика, даже на есперанто.



„ С този материал реагирах на един наболял феномен – опустяването на прелестните български села. Тъжна картина е когато видиш празните призрачни къщи, в които в миналото е имало живот. Това са стотици български села, само че историята на Душка е неповторима и в този момент я знаят в целия свят “, споделя  Оля Ал-Ахмед.

Конкурсът, който се провежда от Сдружението на испаноговорещите публицисти в България (СИЖБ)  в партньорство със Съюз на българските журналисти, Roca-България и е под егидата на Посолството на Кралство Испания и Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, е формиран от 3 тематични посоки. Във всяко от тях се присъждат по 3 обособени награди в категориите „ Печатни и интернет издания ”, „ Радиопредавания ”, „ Телевизионни излъчвания ”.

Наградата „ Светлана Плашокова ” се присъжда в направление „ За преписка от и за испаноезичния свят ”. Наградата „ Самуел Франсес ” се присъжда в направление „ За професионална и гражданска нравственос ”. Наградата „ Светове и цветове ” се присъжда в направление „ За екология, просвета и обичаи ”. Специална премия на Roca-България е за да се подтиква публицистиката, разработваща тематики за запазване на околната среда.
СИЖБ годишно връчва и почетните оценки „ Обединители на култури ” – на персони и институции, съдействали за доближаването сред културите на България и испаноезичния свят.



Връчването на премиите стана на гала в  изложбената зала на Roca-България, на която участваха посланиците и почетните консули на показаните в България испаноезични страни, както и представител на Институт „ Сервантес ”-София.

Линк към отличената обява:
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР