Разказ на Краси Панов От 19 до 24 юли Пловдив ще

...
Разказ на Краси Панов
От 19 до 24 юли Пловдив ще
Коментари Харесай

РЕТРО: Българска осморка печели най-легендарното гребно състезание в света

Разказ на Краси Панов

От 19 до 24 юли Пловдив ще бъде хазаин на Световно състезание по гребане за мъже и дами до 23 години. Това е 9-ият огромен шампионат от 2011 година насам, който страната ни приема. Включително Световно за мъже и дами през 2018 г. 

Любопитен факт е, че през 2021 година Световното състезание за юноши и девойки съответства изцяло по време с най-старото гребно надпревари в Англия – именитата кралска регата „ Хенли “. 
Когато се случва тази неповторима конкуренция извънредно рядко има друга, като нормално годишният интернационален календар на гребането се преценява с датите на осъществяване й.  
Първият старт на регата Хенли е даден през 1839 година и до през днешния ден тя е прекъсвана единствено по времето на двете международни войни и от пандемията с COVID-19 през 2020 г. 
През 1851 година принц  Албер става първият патрон на регатата от кралското семейство. Оттогава тя е Кралската регата „ Хенли “ и е под патронажа на починалата към този момент британската кралица. 

По публични данни събитието притегля над 300 000 фенове всяка година. То се организира на река Темза в град Хенли, в който има и музей на гребането. Финалът е пред Меката на британското гребане „ Леандър Клъб “. 
В неповторимата регата се взе участие единствено със специфична покана, а разпоредбите са разнообразни от обичайното гребане. Стартовете са на директни елиминации сред две лодки и трасето не е променяно от десетилетия. 
Директор на регатата е великанът на гребането – петкратният олимпийски първенец сър Стив Редгрейв. Той беше в Пловдив през 2018 и 2019 година за Световното състезание за мъже и дами и Световната купа като шеф на националния тим на Китай. 


" Пловдивският канал е доста добър. Харесвам този град, одобрявам хората, отношението. А изискванията за гребане са прелестни. Получихме прелестно отношение и отлични условия за подготовка. Благодаря, Пловдив. А и организацията на Световната купа беше доста добра – нещо, в което не съм се съмнявал, откакто видях какво Световно състезание направихте през предходната година ", сподели именитият Стив Редгрейв през 2019 г. 
Но най-силната връзка сред Пловдив, българското гребане и регатата „ Хенли “ е една осморка, която през 1978 година освен получава покана да взе участие, само че и… печели огромната купа от регатата. В конкуренцията на 95 други лодки! Въпреки че има разнообразни дисциплини, короната е за осморките!
Подвигът реализират Георги Петков, Огнян Вишков, Христо Александров, Иван Стефанов, Петър Пацев, Вилхелм Германов, Божидар Рогелов, Йордан Минков и Венцислав Кънчев – рулеви. 
 „ 22 години след Първото съревнование по гребане в България (1956 г.), провело се сред две лодки самоуки запалянковци, ние спечелихме Кралската Регата в Хенли ", стартира разказът на един участниците в осморката Христо Александров. 


„ През 1978 година след огромните интернационалните регати, които бяха при започване на сезона, малко изненадващо се оказа, че България има доста прилична осморка, която може да мисли даже за орден от огромно състезание. Тогава ни поканиха на регата в Нотингам, а седмица след нея беше „ Хенли “, споделя Александров. 
 „ В Нотингам каналът е непоносим, по тази причина там стопираха да вършат надпревари. Има мощен непряк вятър, който подвига огромни талази. На старта не могат да се строят лодките. Започват някакви премеждия, до 500 метра е отвратително. Националната лодка на англичаните пристигна, центрова, влезе, излезе и си отпътува “, спомня си състезателят от осморката ни.
Нашите печелят в Нотингам, а присъединяване им на „ Хенли “ стартира в сряда, като преди този момент са създали 4 тежки гонки, последната от които предната неделя. В Хенли вършат още 5.
По това време програмата се реди от домакините и те вземат решение да изправят в първия кръг против невъзстановената ни осморка своята лодка, която е видяла през какво са минали българите, с цел да ги отстраняват от началото. Да, но не! 


„ Във вторник се докопахме до Хенли, а надпреварата стартира в сряда. Първата ни гонка беше с Англия. От неделя до сряда няма по какъв начин да си починеш и когато видяхме, че сме против англичаните, си казахме „ Каквото е, това е “. В тази гонка обаче поставихме връх на пистата, който заставам 7-8 години. Сега, след 45 години към този момент е надалеч по-добър, само че това наше първо време заставам като най-хубаво много дълго “, споделя гребецът.
„ В началото бяхме доста изтощени, само че пък в неделя какъв брой бяхме изтощени... Отидохме да загряваме за финала. Тръгнахме да излизаме на загряващите 5 км и колкото да си носихме лодката. Нямахме сили за нищо “, изяснява Александров. 
Друго усложнение за гребците е, че дистанцията не е обичайните 2000 м, а 1 миля и 550 ярда, което е към 2180 м. Това прави доста мъчно разпределението на силите. 
„ Стигаме към този момент до аудитория, някъде на 1800 метра започваха първокласните трибуни. Ние сме полумъртви, само че хората ни ръкопляскат и ни посрещат като гладиатори. На 2000 метра сме напълно мъртви, само че ни остават още 180 м, а те не престават да ръкопляскат. Там към този момент стартират цилиндрите, фраковете, дамите със шлейфовете. За тях е чест да се костюмират по този начин и да бъдат на реката. Докоснахме се до гребната просвета на англичаните в най-чистия й тип “, спомня си Христо Александров. 
Купите на спечелилите през 1978 година връчва персонално дъщерята на кралица Елизабет II и принц Филип – принцеса Ан.
„ Към нас бяха прикачили рускоговорящ англичани, с цел да може да се разбираме. И когато пристигна времето за награждаване той ни пита къде са ни костюмите. Мислехме, мислехме и някой се сети, че всички сме си купили нови дънки. От горе горнището на националния спортен екип и това ни бяха костюмите. Така се костюмирахме, с цел да сме идентични “, вкарва ни надълбоко в кухнята на събитията от 1978 година Александров и продължава: 
„ Голямата купа има застраховка за 250 хиляди паунда. Като я спечелихме ни я изпълниха с шампанско. Носихме я да черпим хората по трибуните, тъй като никой не ти отхвърля. Купата събира 6 литра, представете си защо приказваме. Казаха ни да си поемем застраховката от 250 хиляди и може да си я занесем да си я изложим една 1 година при нас. Догодина като пристигна отново надпреварата, тя би трябвало да е тук. Как за 250 хиляди да си я сложим във Федерацията за една година?! И ни дадоха една огромна цветна фотография на купата и това ни е споменът от нея. Въпреки че си я гушкахме доста там “, споделя гребецът. 
Тактиката играе значима роля за триумфа на българите. 
„ Голямото ни преимущество, с което считам, че спечелихме, беше, че бяхме доста синхронизирана лодка и имахме доста бърз старт. И на 500 метра можехме да ги оставим всичките. Стартът беше сред един остров и брега и първите 300 метра сред двата коридора има опънати плуващи греди, с цел да не се сблъскат лодките. Излизайки от това място, най-често ние водехме към този момент с лодка  и нещо. Но с цел да изпълниш дадена тактичност, би трябвало да имаш уменията и силите да го направиш “, споделя Александров. 
На финала българите побеждават осморката на Съединени американски щати, в която e някогашният изпълнителен шеф на Международната федерация и добър другар на България Мат Смит. 
Съдбата събира още веднъж Христо Александров и американеца по време на подготовката на първото Световно състезание по гребане за юноши и девойки, на което Пловдив е хазаин през 1999 година Александров играе сериозна роля в организацията дружно с ръководителя на организационните комитети на шампионатите от 2011 година насам Иван Попов и техническия шеф на Международната федерация Светла Оцетова. 
През 1999 година, когато стартират бомбардировките над някогашна Югославия, Смит идва в България, с цел да се ревизира опцията за осъществяване на шампионата. 
„ Той пристигна на ревизия. Видя всичко, видя ни, че сме доста подготвени, само че сподели:,,Сами разбирате, че шампионата може и да не се състои “. Аз му отговорих, че в случай че до 30 юни бомбардировките спрат, а шампионата е през август, каква е повода да не се случи? Той сподели,,Ти сигурен ли си, че ще спрат до 30 юни?‘‘ и аз му отвърнах дали той е сигурен, че ще продължат след 30 юни. Те стопираха на 20 май “, връща се обратно във времето Христо Александров. 
В последна сметка шампионата през 1999 година се организира, а традицията е продължена през 2011 година, от когато Пловдив приема 8 огромни шампионата. Тази година ще е деветият. 
Христо Александров към този момент не живее в Пловдив, развива личен бизнес и не взе участие в организацията на шампионатите. Неговата брачна половинка Виолета Нинова, която е международна шампионка по гребане, обаче е измежду коментаторите на надпреварите. 
За страдание шампионската осморка от Хенли не съумява да опита силите си като тим на огромно съревнование, тъй като за идното през есента на 1978 година Световно състезание четирима от участниците в нея са сменени. Новата лодка се класира шеста. 
Но в едно от най-емблематичните места в света на гребането – град Хенли има една именита купа, която събира 6 литра шампанско. На нейния фундамент са изписани имената на всички, които са я печелили. И против 1978 година стоят тези на 9 българи. 
 А през 2021 година две гребни столици организираха по едно и също време своите надпревари – Световното състезание за юноши и девойки в Пловдив и кралската регата в Хенли. 
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР