Разходите за разтоварването и изтеглянето на кораба Вера Су ще

...
Разходите за разтоварването и изтеглянето на кораба Вера Су ще
Коментари Харесай

Каква ще е съдбата на Вера Су?

Разходите за разтоварването и изтеглянето на кораба " Вера Су " ще бъдат възобновени от застрахователя. Това съобщи във Варна министърът на превоза Христо Алексиев. Плавателният съд към този момент е на кея в Корабо-ремонтния цех в града.

Корабът ще остане тук за неопределен срок. " Вера Су " измина над 33 морски благи от Яйлата, до Варна, теглен от влекачи за малко над 10 часа, вместо плануваните 18.

Каква ще е ориста на " Вера Су " - зависи от корабособственика и застрахователната компания, от които се чака да покрият вредите.

16 минути след среднощ влекачът " Кастор " изведе кораба от плитчините и стартира провлачването му до Варна. Преходът продължи над 10 часа. Операцията се организира по авансово направен проект. Участниците в нея се надпреварваха с времето, защото довечера се чака усилване напразно и вълнението на морето.

" Успяхме преди всичко да спасим екипажа. Успяхме да запазим човешкия живот при една доста комплицирана интервенция, при едни доста тежки атмосферни условия. Успяхме и да освободим товара от кораба и да опазим както околната среда, по този начин и здравето на хората и техния занаят ", сподели служебният министър на превоза Христо Алексиев.

" Всички тези хора бяха в екип, необикновено е, и без тях нямаше по какъв начин да се оправим ", добави изпълнителният шеф на " Морска администрация " Венцислав Иванов.

Според министъра на превоза с дейностите си корабособственикът е желал да потопи кораба. Ако той и застрахователната компания не покрият разноските за избавителната интервенция на " Вера Су ", страната ни ще заведе правосъдни искове.

" Собственикът, както виждате, ще бъде страната. Корабът ще бъде укрепен, ремонтиран е мощно казано, ще бъде наведен в обикновено положение ", изясни Алексиев.

За да няма сходни произшествия, е належащо плавателните пътища да минават по-далече от брега ни, акцентира министър Алексиев.

" Ще бъдат инициирани и законови промени, които са нужни. Ще бъдат дадени хрумвания по какъв начин България най-сетне да обезпечи техника ", добави той.

Министър Алексиев сподели още, че България е единствената европейска морска страна, която няма избавителен транспортен съд, квалифициран екипаж и подготвеност за сходни интервенции. Той напомни, че предходната година единственият избавителен транспортен съд " Перун " е бил нарязан за скрап.

Репортери: Силвия Русенова и Петър Дойкински
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР