Разходите за публични облачни услуги се очаква да се оттеглят

...
Разходите за публични облачни услуги се очаква да се оттеглят
Коментари Харесай

Ще повлекат ли горещите облачни технологии целия сектор надолу?

Разходите за обществени облачни услуги се чака да се отдръпват след внезапен скок през първите две години на пандемията от COVID-19, само че фирмите, които желаят да понижат разноските си, биха могли да навредят още повече на този бранш и да провокират резултат на доминото върху софтуерните компании и акции.

Облачните калкулации са необятно обсъждани като бизнес, резистентен на криза, само че теорията не е в действителност тествана, защото доставчиците на облачни услуги не са претърпели сериозен стопански спад, откогато са се трансформирали в главен детайл на софтуерната инфраструктура.

Тъй като се задава евентуална криза, вложителите би трябвало да са готови за връщане на облачния взрив " на земята " и има капацитет за по-голямо оттегляне на разноските за облачни услуки, което може да има резултат на доминото върху към този момент така и така към този момент засегнатите софтуерни акции. Докато анализаторите чакат растежът да се отдръпне от неустойчивите равнища от последните години от 40% - към близо 20%, фирмите, които е допустимо да потърсят да понижат разноските през идващите месеци, могат да причинят по-голям спад.

Имаше сходни опасения през 2020 година, само че те бяха изтрити, защото пандемията от COVID-19 накара фирмите да харчат съществено за облачни технологии, с цел да поддържат бизнеса си работещ и да слагат повече работа и услуги в облака за отдалечените служащи.

Консултантската компания Gartner сподели, че обществените облачни услуги, наричани още инфраструктура като услуга или IaaS, са нарастнали с 40,7% до 64,3 милиарда $ през 2020 година и със зашеметяващите 41,4% до 90,9 милиарда $ през 2021 година, макар единствено пет компании, съставляващи повече от 80% от пазара: Amazon.com, Microsoft, Alibaba, Alphabet и Huawei Technologies.

Настоящите прогнози за общия растеж на обществения облак през 2022 година варират от 17,2% до 23,6%, както предвиждат надлежно Gartner и IDC. И това е преди доставчиците на облачни услуги да предложат прогнози в сезона на облагите, изпълнен с неустановеност, както софтуерните компании предвещават от седмици с вести за съкращения на разноските.

" Хората ще полудеят, тъй като са привикнали доставчиците на облак да покачват приходите си  с 30% до 40% ", сподели Марибел Лопес, основен анализатор на Lopez Research, представен от финансовото издание MarketWatch. " В реалност те не могат да порастват толкоз бързо толкоз дълго - към момента има доста натоварвания за пренасяне, само че ние се връщаме към доста по-разумни цифри. "

Насочвайки се към сезона на отчитане на приключващото тримесечие през юни, оценките на анализаторите за облачните бизнеси на Amazon, Microsoft, Гугъл и Alibaba демонстрират разнообразни степени на закъснение на годишна база, съгласно оценки във FactSet. Освен това юли и август нормално са по-бавни и всевъзможни прогнози ще прибавят лятното закъснение към микса.

Последните резултати и оценки на Alibaba към този момент демонстрират внезапно закъснение. През мартенското тримесечие, което китайският колос за електронна търговия регистрира в края на май, Alibaba означи растеж на приходите си от облак от едвам 12%, което беше закъснение от растежа от 20% до 33% през последните три тримесечия. Главният изпълнителен шеф на Alibaba Даниел Джан упрекна за това спада на корпоративните действия заради Коронавирус, забавянето на доставката на план и анулирането на контракти от водещ клиент отвън Китай. През мартенското тримесечие на 2021 година облачният бизнес на Alibaba скочи с 50%.

Прогнозите за AWS на Amazon са за растеж на приходите от 31,8% през тримесечието през юни, спрямо растеж от 37% през тримесечието през юни преди година. Очаква се Azure на Microsoft да означи растеж от 43% по отношение на 51% преди година, а Гугъл Cloud се чака да регистрира растеж от 39% по отношение на 54% преди година. Microsoft към момента регистрира резултатите на Azure единствено като процентен растеж, макар че двамата му най-големи съперници регистрират напълно доходи и маржове на облага за своите облачни артикули.

Но въпросът измежду анализаторите и вложителите е дали тези прогнози ще се задържат, защото се чака общият напредък на облака да спадне и фирмите да стартират да понижават разноските си. През май The Information заяви, че Coinbase Global възнамерява да понижи разноските си за AWS като част от по-мащабни съкращения, които в този момент включват съкращения на 18% от работната мощ. Говорител на Coinbase отхвърли да разяснява проектите на компанията за разноски в облака.

" Това е съвсем неописуем боязън от бъдещето ", сподели Джон-Дейвид Лавлок, вицепрезидент по проучванията и бележит анализатор в Gartner. Компаниите ще " задържат пари в брой за един месец, с цел да покачат равнищата си на налични средства, с цел да се усещат по-сигурни. "

Но Лавлок не има вяра, че рецесията ще окаже огромно въздействие върху разноските за обществен облак, добавяйки, че лятото нормално е хладно за продажби. " В момента нормално е неприятно, мъчно е да се каже какъв брой по-лошо от естественото. Но когато хората се върнат през септември-октомври, ще се върнем към подписването на контракти, ще почистим нещата до края на годината. "

Големите колоси в технологиите обаче забавят личните си разноски, най-много за наемане. Apple, Meta Platforms и Alphabet възнамеряват да забавят наемането на чиновници в близко бъдеще. Netflix имаше две съкращения на работни места през последните няколко седмици, а Microsoft разгласи дребен брой съкращения, по-малко от 1% от своите 180 000 чиновници.

Но в случай че бизнесът се забави прекалено много, облачните снабдители могат да реагират на забавянето на растежа, като облекчат личните си разноски за центрове за данни с интензивни калкулации, което може съществено да засегне фирмите, които създават чипове, хардуер и програмен продукт, които ръководят тези великански мозъци на облака. Миналата година разноските на по този начин наречените хиперскалери за съоръжение за центрове за данни възлизат на 47% от 185 милиарда $, изхарчени за съоръжение за центрове за данни, съгласно Synergy Research Group, най-високо равнище за всички времена.

През 2019 година разноските за облачна инфраструктура се охладиха след големите разноски за инфраструктура през 2018 година Засега Gartner предвижда 3% нарастване на общите разноски за инфраструктура през 2022 година, а разноските за системи за центрове за данни ще скочат с 11,1%.

В позвъняването си за облаги в края на юни, производителят на чипове с памет Micron Technology удостовери опасенията, че продажбите на лични компютри спадат, казвайки на анализаторите, че чакат доставките на лични компютри да паднат с 10%, а доставките на смарт телефони да спаднат междинният едноцифрен диапазон.

И до момента в който ръководителите на компанията обявиха, че търсенето на облачни калкулации остава устойчиво, " остава да се види по какъв начин макроикономическата среда ще накара трендовете в разноските за облак да се трансформират с течение на времето ", сподели основният бизнес шеф на Micron Сумит Садана.

" Но в случай че не друго, считаме, че трендовете в разноските за облак ще бъдат много всемирски, много мощни. "

Повечето анализатори обаче не виждат голям спад в потреблението на облака, даже в криза.

" Това не е нещо, което можете да решите да изключите ", сподели Дейв Маккарти, анализатор на IDC.

" Това е съвсем като електричеството, по какъв начин мога да спестя електричество? Мога да изключа няколко светлини... може да има някои компании, които забавят план или два. "

Той твърди, че една криза може да докара до известно стягане на коланите, само че това ще бъде дребен миг.

" Точно това е повода, заради която вложителите го харесват, това е бизнес с повтарящи се доходи, те не са на части. След като влезете, вие харчите тези пари, не е елементарно да ги изключите. Той е по-устойчив на криза и моделът на абонамент е пореден ".

Някои провали на започващи компании също ще играят роля, въпреки и дребна, в търсенето на облак, защото множеството от тях употребяват облачни услуги като AWS.

" Говорим за капки вода, излизащи от поток ", сподели Лавлок.

Той също по този начин уточни " тежкия периодически поток от доходи ", който доставчиците на обществен облак получават от своите клиенти.

Нюман също по този начин уточни, че доставчиците на облачни услуги ще компенсират всички евентуални пропуснати доходи с повишение на цените, което някои към този момент са почнали да ползват.

" Имате ценова разтегливост, каквато имат множеството от тези компании ", сподели той. " Хората няма да излязат от облака, тъй като са получили 2% нарастване на цената от Microsoft. Те също имат инфлационни разноски, с цел да оправдаят тези скокове на цените. Има доста фактори, които се сплотяват, които дават на облачните снабдители ценова мощност. "

По време на последната криза от 2007-2009 година облачният бизнес беше прекомерно нов, с цел да се усети каквото и да е влияние. AWS започва публично през 2006 година, само че не стартира да разкрива приходите си като обособен бизнес до 2015 година Microsoft не стартира да разкрива своя образован заоблачен бизнес, който включва темпове на напредък на Azure, до 2016 година Alphabet не стартира да регистрира Гугъл Cloud като бизнес до 2019 година

Доколко в действителност са устойчиви на криза доставчиците на облачни услуги, ще бъде главен тест, в случай че актуалният стопански спад в действителност докара до поредни тримесечия на негативен напредък на Брутният вътрешен продукт. Облакът е голям мотор на софтуерната стопанска система и играе централна роля в нейния напредък, а по какъв начин се оправя отсега нататък е значимо за цялата софтуерна екосистема.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР