Разходите за пенсии за първите седем месеца на годината са

...
Разходите за пенсии за първите седем месеца на годината са
Коментари Харесай

Държавата похарчи с над 11% повече за пенсии само за седем месеца

Разходите за пенсии за първите седем месеца на годината са с 841.5 млн. лева или с 11.2% по-големи по отношение на същия интервал на 2021 година. Това излиза наяве от информацията на Националния застрахователен институт (НОИ) по отношение на касовото осъществяване на бюджетите на социалноосигурителните фондове, съгласно които разноските за пенсии за този интервал възлизат на 8.336 милиарда лв..

За погашение на така наречен " коронавирус добавки " от 60 лева към пенсиите на всички пенсионери са изразходвани 739,6 млн. лв.. За еднократни добавки от 75 лева на имунизираните пенсионери са изразходвани 56,7 млн. лв.. За погашение на спомагателни обезщетителни суми за разликата до размера на прихода от пенсии през декември 2021 година са изразходвани 101,2 млн. лева, като сумата се отнася за януари, февруари, март, април, май, юни и юли 2022 година За погашение на тъй наречените " великденски " добавки от 70 лева на всеки пенсионер са изразходвани 142,7 млн. лв..
 За пет месеца Национален осигурителен институт изплати 5.8 милиарда лв. за пенсии
За пет месеца Национален осигурителен институт изплати 5.8 милиарда лв. за пенсии

Годишното нарастване възлиза на 9.3%

Припомняме, че в края на юни Народното събрание утвърди дефинитивно, от 1 юли минималната пенсия да стане 467 лв.. От тази дата оптималната пенсия се повишава до 2000 лв..

Предвижда се от 1 октомври оптималният размер на пенсиите да се увеличи още веднъж - до 3400 лв., колкото е и размерът на оптималния застрахователен приход. Ще напомним, че от 25 декември предходната година, минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст се усили от 300 лева на 370 лева, а оптималният ѝ размер се увеличи от 1440 лева на 1500 лв..
 Защо броят на запорираните пенсии понижава?
Защо броят на запорираните пенсии понижава?

Ето кои са основните фактори:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР