Разходите за пенсии през миналата година са с 13 на

...
Разходите за пенсии през миналата година са с 13 на
Коментари Харесай

Разходите за пенсии нарастват с 13 процента за година

Разходите за пенсии през предходната година са с 13 на 100 повече по отношение на 2019 година, регистрираха от Национален осигурителен институт. Като % от Брутния вътрешен артикул, този разход е 9,4 на 100 при 8,2 на 100 година по-рано. От Националния застрахователен институт показват, че това се дължи и на изплащаните от август предходната година добавки от 50 лв. към всички пенсии, което е коствало спомагателни 583 милиона лв..

От осигурителния институт регистрират разноските си в изискванията на пандемията. Към края на 2020 година броят на пенсионерите е 2,113 млн. Това е с 23 хиляди по-малко по отношение на края на 2019 г.

Причините - повишените условия за достъп до пенсии и неподходящите демографски процеси през втората половина на предходната година.

Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер доближава 237 лв. предходната година.

Ръст от 12,8 на 100 на годишна база, само че без изплащаните добавки от 50 лв., междинната пенсия е единствено 414 лв..

Заради пандемията се регистрира спад на обезпечените. След години на годишно повишаване на техния брой през 2020 година те са със 100 000 по-малко.

Отново поради пандемията се регистрира и преразход от 40 милиона лв. на парите, изплатени за краткотрайна нетрудоспособност.

Преразход има и в парите, плащани за компенсации за безработица - те са 50 % повече по отношение на плануваните и действително 55 % повече от изплатените през 2019 година, което е директна последица от отрицателното влияние на пандемията върху пазара на труда.

От Национален осигурителен институт обаче показват, че дефицитите и спомагателните разноски са били покрити от актуализацията на бюджета, която се направи през предходната есен.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР