Разходите за пенсии достигнаха 12.1 млрд. лева към края на

...
Разходите за пенсии достигнаха 12.1 млрд. лева към края на
Коментари Харесай

12 млрд. лева достигнаха разходите за пенсии месец преди края на годината

Разходите за пенсии доближиха 12.1 милиарда лв. към края на месец ноември тази година. Това е нарастване от 2.04 милиарда лв. по отношение на същия интервал на предходната година, което съставлява растеж от 20.2% на годишна база, излиза наяве от данните за касовото осъществяване на консолидирания бюджет на държавното публично обезпечаване (ДОО), оповестени от Националния застрахователен институт.

Така месец преди края на годината, заложеният проект за разноските за пенсии е изпълнен на 98.5%. Причина за внезапния скок в разноските са добавките от 50 и 120 лв. към пенсиите на всички пенсионери, както и по-високите минимални размери на пенсиите и увеличеният оптимален размер от началото на годината, показват от Национален осигурителен институт.
Най-важните промени за пенсиите влизат в действие от 25 декември, 2021 година
От 25 декември 2021 година влизат в действие промени в пенсионното законодателство, които ще повлияят върху размера на трудовите пенсии. Ето ка...
Прочети повече
В резултат на това, разликата сред приходите и разноските по ДОО доближава близо 6.6 милиарда лв., която са обезщетени с прехвърляния от централния бюджет.

За съпоставяне, общият размер на постъпилите доходи от осигуровки възлиза на 8.21 милиарда лв. към края на месец ноември, на фона на общи разноски от 14.7 милиарда лв. за същия интервал. Докато приходите, които нарастват с 922 млн. лв. на годишна база, съставляват 96.6% осъществяване на проекта за годината, то разходната част е на 99.5% от заложения годишен проект, месец преди края на 2021 година. Общите разноските по бюджета на ДОО нарастват с 2.2 милиарда лв. по отношение на същия интервал на предходната година.

Следващата по значителност и величина група разноски в консолидирания бюджет на ДОО, след тези за пенсии, са разноските за погашение на парични компенсации и помощи по Кодекса за обществено обезпечаване, които към 30 ноември са в размер на 1.849 милиарда лв. или 90.7% осъществяване на проекта за годината. Отчетените разноски за единадесетте месеца на годината са с 88.4 млн. лева повече по отношение на същия интервал на 2020 година
Учителски пенсионен фонд
Отчетените доходи в Учителския пенсионен фонд към 30 ноември са в размер на 83.8 млн. лв., което съставлява 96.0% осъществяване на проекта за годината. Постъпилите доходи са с 8.2 млн. лв. повече в съпоставяне със същия интервал на 2020 година.
Колко ще скочи възрастта за пенсия през идващите години?
България ползва политика за гладко повишаване на нужната възраст за приемане на пенсия от 2016 година насам. Според Кодекса за с...
Прочети повече
Общо регистрираните разноски на Учителския пенсионен фонд към 30 ноември са в размер на 48.3 млн. лв., което съставлява 83.2% осъществяване на проекта за годината. Извършените разноски са с 5.7 млн. лв. повече в съпоставяне със същия интервал на 2020 година
Фонд Гарантирани вземания на служащите и служителите
Отчетените доходи към 30 ноември са в размер на 2.8 млн. лева, което съставлява 92.2% осъществяване на проекта за годината. Постъпилите доходи са с 975 хиляди лева по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2020 година Общо регистрираните разноски са в размер на 3.4 млн. лева,което съставлява 72.6% осъществяване на проекта за годината. Извършените разноски са с 2.9 млн. лева по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2020 година.

Още от ФИНАНСИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР