Разходите за пътувания в чужбина на румънския президент Клаус Йоханис

...
Разходите за пътувания в чужбина на румънския президент Клаус Йоханис
Коментари Харесай

Над 2 милиона евро са стрували пътуванията на румънския президент само през март

Разходите за пътувания в чужбина на румънския президент Клаус Йоханис единствено за месец март са възлезли на 10 385 000 леи (2,1 милиона евро) съгласно бюджетен доклад, оповестен от президентската администрация и представен от румънската редакция на Свободна Европа. Сумата съставлява близо 40 % от целия бюджет, очакван за пътувания зад граница, за 2023 година

Посещенията, осъществени от началото на годината, са коствали на президентството 12,2 милиона леи (2,47 милиона евро). Бюджетът за пътувания в чужбина за цялата година възлиза на 27 милиона леи.

През месец март Йоханис направи четири визити в чужбина – азиатска обиколка от 6 до 10 март в Япония и Сингапур; пътешестване до столицата на България - София; четиридневно посещаване в Дубай и Обединените арабски емирства и двудневно посещаване в Брюксел.

От през вчерашния ден до 26 април румънският президент е на обиколка в Латинска Америка, като пътуването се реализира със аероплан, нает от компания, основана в Люксембург. Визитата до Япония и Сингапур през март също бе осъществена със аероплан от люксембургската компания, който се трансформира в топ вест в Румъния и провокира голям брой мнения и полемики.

По мотив пътуването до Азия с въпросния аероплан - Boeing 737-900ER в настройка BBJ (Boeing Business Jet), избран от медиите в Букурещ като „ същински летящ хотел “, се наложи президентската администрация да даде уточнения, напомня осведомителният уебсайт Хотнюз. Администрацията отхвърли да заяви какъв брой е коствало пътуването до Япония с първокласния аероплан, само че уточни, че „ неналичието на аероплан за транспорт на високопоставените държавни чиновници основава оперативни проблеми, икономическа неефективност и най-много имиджови вреди “.

Президентът бе помолен за коментар предходната седмица по тематиката за разноските на фона на информации в общественото пространство за орязване на заплати и дупка в бюджета, показва Хотнюз. Йоханис сподели, че президентската администрация ще се вмести в бюджета, очакван в закона за държавния бюджет.

Йоханис сподели, че е безусловно срещу безразборните орязвания и напомни, че от дълго време е част от румънската администрация и политика. (Президентът бе кмет на град Сибиу от 2000 година до 2014 година, когато бе определен за държавен глава).

„ Не очаквайте да се съглася или да поздравявам орязвания, които се вършат просто по този начин с писалка, от кабинета на някой министър. Не би трябвало да се работи по този начин и не сме в състояние да вършим някакви сензационни съкращения и никога не сме в състояние да вършим орязвания от парите на румънците “, разяснява Йоханис предходната седмица.

Запитан за какво разноските на президентската администрация не са обществени, той отговори “ „ Защото подобен е законът “.

Информационният уебсайт Хотнюз показва, че в европейските страни и зад океана сумите, плащани за пътуванията на високопоставените държавни представители, са обществени. В Румъния обаче данъкоплатците нямат право да научат какъв брой са коствали да вземем за пример полетите на президента, защото политиците са основали законова рамка посредством поредност от държавни постановления и са засекретили информации от публичен темперамент, разяснява уеб сайтът, предава Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР