Разходите за живот в Русия нарастват след нахлуването на руската

...
Разходите за живот в Русия нарастват след нахлуването на руската
Коментари Харесай

Цената на живот в Русия се е увеличила с над 14%

Разходите за живот в Русия нарастват след нахлуването на съветската войска в Украйна, демонстрират нови данни, представени от Би Би Си. Днес от Министерството на стопанската система на Русия оповестиха, че годишната инфлация в страната е повишена до 14,5% в седмицата, приключила на 18 март. Това е най-висококото равнище на индикатора от 2015 година насам.

От Федералната статистическа работа оповестиха, че цената на захарта е повишена с до 37,1% в някои райони в страната, като междинното нарастване е от 14%.

Вторият максимален растеж през седмицата е регистриран при цената на лука – с 13,7% на национално равнище и 40,4% в някои региони. Бебешките пелени пък са поскъпнали с 4,4%, черният чай – с 45, тоалетната хартия – с 3%.

Според Стивън Инес от SPI Asset Management главната причина за този растеж на цените е по-евтината рубла. Стойността на съветската национална валута се е намалила с 22% през тази година, като прави вносните артикули по-скъпи за руснаците.

„ Най-големият провинен е импортираната инфлация “, изясни Инес. „ Всичко, което Русия внася, е експоненциално по-скъпо поради по-слабата рубла “, добави той.

Данните за инфлацията в страната пристигнаха след подновяването на търговията на Московската фондова борса, при която множеството акции нарастнаха на фона на волатилна сесия. Продажбите на късо обаче са неразрешени, а задграничните вложители няма да могат да продават акции или държавни съветски облигации в рубли до 1 април.

Междувременно в обществените мрежи се появиха видеоклипове, на които се вижда по какъв начин хора се редят на опашки за захар и eлдa в cyпepмapĸeтитe в Mocĸвa.

Вицепремиерът Виктория Абрамченко сподели на руснаците, че страната е „ може сама да задоволи потребностите си, когато става въпрос за захар и елда “.

„ Няма потребност от паническо пазаруване на тези артикули. Има задоволително за всички “, сподели тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР