Разходите за живот в Обединеното кралство се покачиха през октомври

...
Разходите за живот в Обединеното кралство се покачиха през октомври
Коментари Харесай

Инфлацията във Великобритания достигна 10-годишен връх

Разходите за живот в Обединеното кралство се повишиха през октомври до 10-годишен връх, съобщи Си Ен Би Си.

Индексът на потребителските цени (CPI) в страната набъбна до 4,2% на годишна база през октомври, откакто през септември индикаторът бе на равнище от 3,1%. Анализаторите, интервюирани от Ройтерс, чакаха покачване до 3,9% за октомври. Тази стойност е повече от два пъти по-висока от целевата инфлация на Английската централна банка.

Основната инфлация, в която не влизат волатилните цени на силата, храните, алкохолните питиета и тютюна, се форсира на годишна база през октомври до 3,4% от 2,9% през предходния месец.

На месечна база през октомври инфлацията набъбна с 1,1% по отношение на септември, когато бе регистриран растеж от 0,3%, демонстрират последни данни на английската национална статистика (ONS).

По-рано този месец АЦБ резервира без смяна рекордно ниските си лихви, оборвайки прогнозите на доста вложители, че тя ще стане първата огромна централна банка, която да вдигне ставките след пандемията на ковид.

Централната банка чака инфлацията да продължи да се покачва и да доближи към 5% напролет на 2022 година, преди да се намали назад към задачата от 2% до края на 2023 година, откакто въздействието на високите цени на петрола и газа отшуми, а търсенето на артикули се стабилизира.

Самюел Томбс, основен икономист Pantheon Macroeconomics за Англия, също е на мнение, че „ следва пик от 5% “.

„ Скокът на инфлацията до 4,2% през октомври, което е най-високото равнище от декември 2011 година, се дължи на покачването на тавана на цените на силата с 12,2% от английският енергиен регулатор Ofgem “, разяснява той.

По-рано стана ясно, че инфлацията в еврозоната е достигнала 13-годишен връх от 4,1% през октомври. Индексът на потребителските цени в Съединени американски щати пък набъбна с 6,2% на годишна база през октомври - най-високия годишен ритъм от ноември 1990 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР