Разходите за живот у нас са най-ниските в Европейския съюз,

...
Разходите за живот у нас са най-ниските в Европейския съюз,
Коментари Харесай

Доклад разкрива: Животът у нас 4 пъти по-евтин от Исландия

Разходите за живот у нас са най-ниските в Европейския съюз, демонстрира отчет на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Потребителските цени в България са на половина на междинното за Европейски Съюз или 44 пункта, написа " Труд ".

Най-скъпо е да живееш в Исландия, регистрира още отчетът. От Организацията за икономическо сътрудничество и раз пресмятат междинното равнище за съюза на цените на потребителските артикули като основа, равняваща се на 100. Сравнено с тази база в Исландия нивото е 171,6 пункта. Разходите за живот там са доста по-високи от междинното равнище за Европейския съюз.

Казано по различен метод разноските за живот в Исландия са четири пъти по-високи от тези в България. След островната страна се подреждат надлежно Швейцария, Норвегия, Дания и Люксембург, където потребителските цени се оказват доста над междинните за Европейски Съюз.

Страните, които са най-близо до границата от 100 пък са Франция, Германия и Италия. Под междинното равнище остават разноските във всички страни от Централна и Източна Европа. Непосредствено след България по ниски цени се подрежда Румъния, следвана от Полша, Унгария и Литва. Значително по-високи остават разноските за живот в Словения, Гърция и Естония. Наскоро данни на Евростат демонстрираха, че цените в България са се повишили с 85% от 2000 до 2017 година

Страната ни е четвърта в Европейския съюз по повишаване, като най-голямо нарастване е записано при алкохола и цигарите, които са поскъпнали с над 400 %. Сериозен растеж в цените за интервала има и при образованието – над 200 %, както и при опазването на здравето – над 150 %. За интервала цените на тока, водата и газа са се вдигнали със 130%, а на храните с 87 на 100. Първенец по повишаване в Европейски Съюз е Румъния, където цените порастват с 257%. Средно за Европейски Съюз покачването е с 36,5 процента
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР