Разходите за храна, битови сметки и жилище, както и тези

...
Разходите за храна, битови сметки и жилище, както и тези
Коментари Харесай

Храната, сметките и транспорта изяждат 2/3 от семейния ни бюджет


Разходите за храна, битови сметки и жилище, както и тези за превоз изяждат 2/3 от фамилния бюджет на българина. Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). От публикуваните във връзка Деня на потребителя данни излиза наяве, че изхранването е най-голямото перо. На него се падат приблизително по 37.3% от харчовете ни всеки месец. Жилището и заплащането на битовите сметки са на второ място със 17.3%. За превоз хората у нас харчат приблизително 8.3 на 100 от парите си.

Малко по-малко, само че въпреки всичко също съществено перо, е опазването на здравето. За него отиват близо 7% от разноските ни. За свободно време, културни мероприятия и обучение българинът харчи 5.8 на 100 от парите си. 5.4% от тях пък отиват за връзки. Почти толкоз – 5.2%, са разноските за нездравословните привички - алкохолни питиета и тютюневи произведения. Около 4.5 на 100 от парите си харчим за обзавеждане и поддръжка на дома, а 4.4% от бюджета ни отива за облекла и обувки. За всевъзможни други артикули и услуги харчим 5.1% от фамилния бюджет.

По отношение на главното перо от разноските ни – храната, се оказва, че максимален дял от трапезата на българина заемат хляба, зеленчуците, плодовете и месото. Всеки месец на едно лице в семейството се пада, че изяжда по 88 кг самун и тестени произведения. На второ място са зеленчуците – 70 кг, следвани от плодовете с 49. Месечно всеки българин изяжда и по 45.6 кг месо. Киселото мляко също участва устойчиво на трапезата с 27.5 кг на месец. На прясното пък се падат приблизително по 17.3 литра. Всеки от нас употребява и приблизително по 15.7 кг сирене и кашкавал на месец, като главната част от това количество се пада на сиренето. Според статистиката българинът изяжда под друга форма и по 140 яйца всеки месец.

По близо литър алкохол дневно пък пие всеки българин, излиза наяве още от публикуваните данни. Ежемесечно на един член на домакинство се падат по 27.3 литра спиртни питиета. Преобладаващата част от това количество се пада на бирата – 20.3 литра. Българите пипят и по 4.4 литра вино приблизително на месец. Ракията е 1.9 литра, а на всички останали алкохолни питиета се падат по 600 мл на човек.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР