Разходите за енергия в Европа растат до небето, а Русия

...
Разходите за енергия в Европа растат до небето, а Русия
Коментари Харесай

Русия изгаря газ за десетки милиони долара всеки ден

Разходите за сила в Европа порастват до небето, а Русия изгаря огромни количества природен газ, съгласно разбор, споделен с Би Би Си.

Експерти настояват, че газът преди този момент е щял да бъде изнасян за Германия.

Първите признаци, че нещо не е наред, пристигнаха от финландски жители над близката граница, които видяха огромен пламък на хоризонта по-рано това лято.

Портовая се намира покрай компресорна станция при започване на газопровода „ Северен поток 1 “, който придвижва газ под морето до Германия.

Доставките по тръбопровода са лимитирани от средата на юли, като руснаците упрекват механически проблеми за ограничаването.Германия твърди, че това е чисто политически ход след нахлуването на Русия в Украйна.

От юни месец обаче, откривателите означават доста нарастване на топлината, предавана от оборудването - счита се, че е от изгаряне на газ във факел.

Въпреки че изгарянето на газ е всекидневно в преработвателните предприятия - нормално се прави по механически аргументи или аргументи, свързани с сигурността. Мащабът на това изгаряне обърква специалистите.

„ Никога не съм виждала цех за полутечен природен газ да гори толкоз доста “, сподели доктор Джесика Маккарти, специалист по сателитни данни от университета в Маями в Охайо.

„ Още юни месец видяхме този голям дим и той просто не изчезна. Остана аномално висок “, добави тя.

Марк Дейвис е основен изпълнителен шеф наCapterio, компания, която се занимава с намирането на решения за изгаряне на газ.

Той споделя, че запалването не е инцидентно и е по-вероятно съзнателно решение, взето по оперативни аргументи.

„ Операторите постоянно се двоумят в действителност да затворят оборудванията от боязън, че може да е механически мъчно или скъпо да започват още веднъж, и това евентуално е казусът тук “, сподели той пред Би Би Си.

Други считат, че може да има механически провокации при оправянето с огромните количества газ, които се доставят към газопровода „ Северен поток 1 “.

Руската енергийна компания " Газпром " може да е възнамерявала да употребява този газ за производството на LNG в новия цех, само че може да е имала проблеми с боравенето с него и най-безопасният вид е да го възпламени.

Това може да е и резултат от комерсиалното ембарго на Европа с Русия в отговор на нахлуването в Украйна.

„ Този ​​вид дълготрайно изгаряне може да значи, че им липсва някакво съоръжение “, сподели Еса Ваккилайнен, професор по енергийно инженерство от финландския университет LUT.

„ Така че, заради комерсиалното ембарго с Русия, те не са в положение да създадат висококачествените клапани, нужни при преработката на петрол и газ. Може би някои клапани са счупени и те не могат да ги сменят. “

Газпром - съветският държавен енергиен колос, който има централата - не е дал отговор на претенции за коментар по отношение на изгарянето.

Финансовите разноски и разноските за околната среда нарастват всеки ден, когато факелът продължава да гори, споделят учени.

„ Въпреки че точните аргументи за изгарянето са незнайни, размерите, излъчванията и местоположението на факела са очевидно увещание за господството на Русия на енергийните пазари в Европа “, сподели Синдре Кнутсон от Rystad Energy.

„ Не може да има по-ясен сигнал – Русия може да смъкна цените на силата на следващия ден. Това е газ, който другояче би бил изнесен посредством Северен поток 1 или други други възможности. “

Цените на силата по света се покачиха внезапно, откакто блокировките против Covid бяха отстранени и стопанските системи се върнаха към естественото си положение.Много места за работа, индустрия и развлечения ненадейно се нуждаеха от повече сила по едно и също време, поставяйки невиждан напън върху доставчиците.

Цените се повишиха още веднъж през февруари тази година, след съветската инвазия в Украйна.Европейските държавни управления търсеха способи да внасят по-малко сила от Русия, която преди този момент доставяше 40% от газа, употребен в Европейски Съюз.

Цените на различните източници на газ се покачиха вследствие на това и някои страни от Европейски Съюз като Германия и Испания, в този момент вкарват енергоспестяващи ограничения.

Въздействието върху околната среда от изгарянето тревожи учените.

Според откривателите изгарянето е доста по-добро от елементарното изпускане на метана, който е основната съставна част в газа и е доста мощен сътрудник за стопляне на климата.

Русия има опит в изгарянето на газ - съгласно Световната банка тя е странаномер едно,когато става дума за размер на изгаряне на факели.

Но с изключение на отделянето на към 9 000 тона CO2 еквивалент всеки ден от това изригване, изгарянето предизвиква и други обилни проблеми.

Черният въглерод е името, обещано на частиците сажди, които се получават при непълното изгаряне на горива като природен газ.

„ От изключително значение при изгарянето в арктическите ширини е превозването на издадения черен въглерод на север, където се отсрочва върху сняг и лед и доста форсира топенето “, сподели проф. Матю Джонсън от университета Карлтън в Канада.

„ Някои високо представени оценки към този момент слагат изгарянето като преобладаващ източник на отсрочване на черен въглерод в Арктика и всяко увеличение на изгарянето в този район е изключително нежелано “, добави той.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР