Разходите за батерии за електромобили се покачват, но въпреки това

...
Разходите за батерии за електромобили се покачват, но въпреки това
Коментари Харесай

Цените на електромобилите стават все по-достъпни

Разходите за акумулатори за електрически автомобили се повишават, само че все пак автомобилните компании пускат електрически коли на все по-достъпни цени. На пръв взор парадоксално, това е методът за привличане на повече купувачи, написа Асошиейтед прес. 

Американският производител " Дженерал мотърс " (General Motors), да вземем за пример, разгласи предходната седмица нов по-евтин модел от гамата си. Той ще носи името " Шевролет Екуинокс “ (Chevrolet Equinox) и ще е стилен високопроходим електрически автомобил. От компанията въпреки всичко не разкриват каква ще е цената му, до момента в който не наближи датата, на която ще бъде пуснат в продажба – след към година. 

Високопроходимите коли на американския пазар са относително евтини по отношение на междинната цена на електрическите автомобили в страната, която е към 65 000 $, съгласно данни на профилираната онлайн платформа за оценяване на коли Edmunds.com. 

Достигане на цена от към 30 000 $ за електрически автомобил, и повишение на пробега му с едно зареждане до близо 300 благи (480 километра), е от основно значение, с цел да се откажат всеобщите купувачи от колите, задвижвани от мотори с вътрешно горене, показват анализатори от сектора. 

Автомобилната промишленост е достигнала тази цел, съгласно Айвън Дрюри, шеф на отдела за разбори на Edmunds.com. 

Ако " Шевролет Екуинокс " разполага с добре разгърнато вътрешното пространство с доста място за багаж и пасажери, и в случай, че дизайнът му е сходен на актуалните високопроходими модели, задвижвани с обичайни изкопаеми горива, той има късмет да добие необятна известност, настояват анализатори. 

Един на всеки пет нови автомобила, продадени в Съединени американски щати, са компактни високопроходими модели, което ги прави най-популярният сегмент на американския пазар. 

Високопроходим автомобил, задвижван от акумулатори, и с цена от 30 000 $, е малко над цената на сходен стандартен автомобил. Например цената на " Тойота Ар Eй Ви 4 " (Toyota RAV4), най-продаваният модел в сегмента, както и най-продаван автомобил в Съединени американски щати, който не е пикап, стартира от малко над 28 000 $. 

Само до преди няколко години електрическите транспортни средства бяха или скъпи и ориентирани към по-заможните купувачи, или по-евтини, само че с стеснен обсег на пробег. Базова версия на " Тесла Модел 3 " (Tesla Model 3),  която е с най-ниска цена от гамата на водача по продажби на електрически автомобили в Съединени американски щати, стартира от над 48 000 $. Електрическият вседеход на марката " Тесла Модел Екс Ес Ю Ви " (Tesla Model X SUV) пък стартира от над 120 000 $.

Единствените електрически автомобили с начална цена под 30 000  $ (включително доставката) в този момент са " Нисан Лийф " (Nissan Leaf) и " Шевролет Болт " (Chevrolet Bolt). И двата са по-малки от характерен стилен високопроходим автомобил. Точно 30 000 $ костват моделите " Мини Купър Електрик " (Mini Cooper Electric), " Мазда Ем Екс 30 " (Mazda MX30) и " Хюндай Кона Електрик " (Hyundai Kona Electric). 

Начални цени от 40 000 $ имат " Ниро И Ви " (Niro EV) на " Киа " (Kia), " Айоник 5 " (Ioniq 5) на " Хюндай " (Hyundai), пикапът " Еф-150 Лайтнинг " (F-150 Lightning) на " Форд " (Ford), " Фолксваген Ай Ди 4 " (Volkswagen ID.4), " Кю 4 и-трон " на " Ауди " (Audi) и " Тесла Модел 3 ". 

" Дженерал мотърс " обаче може да се затрудни да поддържа цената на " Шевролет Екуинокс " към 30 000 $, значително поради покачващите се цени на метали като литий, мед, кобалт и никел, които са основни първични материали за производството на автомобилните акумулатори. Фактор за повишаването им е ограничавания брой мини, които ги добиват, и възходящо им търсене, защото съвсем всички автомобилни производители показват нови електрически модели.

През първата половина на годината продажбите на електрически автомобили в Съединени американски щати са нарастнали с 68 % по отношение на същия интервал на предходната година, достигайки близо 313 000 броя. 

Някои електрически автомобили в Съединени американски щати могат да поевтинеят с влизането в действие на федерални данъчни заеми, на стойност до 7500 $, през идната година. Те са част от Закона за понижаване на инфлацията, напомня АП.

Изпълнението на федералните условия обаче може да затрудни някои автомобилни компании. Според новия закон транспортните средства, както и батериите ще би трябвало да се сглобяват в Северна Америка, а също от там би трябвало да е произходът и на суровините и съставените елементи за батериите. Повечето първични материали като литият, основен за производството на акумулатори, в този момент се внасят от Китай и други страни.

" Дженерал мотърс " към този момент има цех за произвеждане на акумулатори в Уорън, Охайо, а също по този начин възнамерява още два сходни в страната. Новият електрически модел " Шевролет Екуинокс " пък ще бъде сглобяван в Мексико. Компанията работи върху покриването на останалите критерии за приемане на данъчен заем. " В момента в действителност работим по разпоредбите и наредбите ", сподели Стив Майорос, вицепрезидент по маркетинга на " Шевролет ". Но с цел да извърши компанията всички федерални условия, и да получи данъчен заем в цялостен размер, може да са нужни няколко години.

Американският авто колос поема по-голям надзор над веригите си за доставки за произвеждане на електрически автомобили. До средата на това десетилетие компанията ще измести от първото място " Тесла ", като най-купувана марка електрически коли, съобщи Мери Бара, основен изпълнителен шеф на " Дженерал мотърс ". " Шевролет Екуинокс " е стъпка в тази посока, добави тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР