Разходите по потребителските кредити, които потребителят плаща при неизпълнение на

...
Разходите по потребителските кредити, които потребителят плаща при неизпълнение на
Коментари Харесай

В дълг да си: Двойно, нищо трудно ще е

Разходите по потребителските заеми, които потребителят заплаща при несъблюдение на отговорностите си, не могат да бъдат по-големи от двукратния размер на главницата, т. е. на взетите на заем пари. Това на второ четене като промени в Закона за Данък добавена стойност.
Когато новината стана факт, се сетих за друга – че. И се замислих – като поставят таван какъв брой ще връщаш, какъв брой ли финансови институции и изключително компании за бързи заеми няма да ударят тавана? Защото у нас по този начин обичаме – скачаме от наслада до тавана.
След като 20% от семействата са с просрочени отговорности, то като си имаме нов закон облагата добре можете да я пресметнете. Да, тези 20% са се формирали преди признатия закон, само че и пандемията гони нови върхове, ще има занапред още по-трудни времена – ще има значи и още повече парички за някои.
Ще кажете – на бедния какво ще му вземат, ризата от гърба ли? Ще му я вземат и нея, че и от горната страна – в случай че не вземаха, нямаше да дават заеми, нали? Пък и никой не те кара да вземаш заеми - щом вземаш, ще връщаш. Ако би трябвало, божествена роля ще излиза на сцената – сигурен съм има доста хора, които да го потвърдят: " Аз съм Господ, Бог твой, Бог ревнител, Който за прегрешението на татковци санкционирам до трета и четвърта рода децата, които Ме ненавиждат, и Който демонстрира благосклонност до хилядно коляно към ония, които Ме обичат и пазят Моите заповеди " (Изход 20: 5–6).
Между другото, тъкмо поради коронакризата от ден на ден банки стягат изискванията да вземеш заем - надлежно тези, които не ги извършват, ще би трябвало да търсят другаде. Ще би трябвало да търсят там, където има по-различни способи да си събереш дължимото. Защото доста постоянно в България нямаш различен избор, с изключение на заем.
От друга страна, през днешния ден обичаните ни депутати и друго одобриха – ще има 10-годишна безспорна отминалост за задълженията на физическите лица. Дали като вземаш заеми за храна, вода и ток, единствено би трябвало да се помотаеш някъде 10 години и воала? Може ли и за мотаенето да теглиш заем? Май не – в случай че по този начин ставаше, нямаше никой да дава заеми. Така че – до трето, до четвърто коляно! Това не е неолиберализъм – безвъзмезден обяд няма, откогато свят светува!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР