Разходите на здравна каса нарастват със 171 млн. лв., достигайки

...
Разходите на здравна каса нарастват със 171 млн. лв., достигайки
Коментари Харесай

Броят на хората без здравни осигуровки се увеличава

Разходите на здравна каса нарастват със 171 млн. лева, достигайки малко над 3.29 милиарда лева през предходната година.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Здравното министерство работи по план за демонополизация на здравната каса

В идващите месеци ведомството ще остойности медицинските действия и лекарския труд
15 авг 2017
Комисия за защита на конкуренцията ще ревизира дали здравният рамков контракт нарушава конкуренцията

Поводът е отвод на бургаската каса да работи с болничното заведение в Поморие
1 авг 2017
За първи път шеф на здравната каса получава поддръжка от целия парламент

За кандидатурата на проф. доктор Камен Плочев да оглави институцията гласоподаваха 205 народни представители
28 юли 2017
Бъдещият шеф на здравната каса даде обещание да постави завършек на лобизма

Всички партии поддържаха кандидатурата на проф. Камен Плочев за шеф на НЗОК
26 юли 2017

Броят на хората, които се водят здравно неосигурени в България, нараства до 1.39 млн. души през 2016 година, което е нарастване с 5.6% по отношение на миналата година. Това излиза наяве от доклада за осъществяването на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който беше утвърден от държавното управление през юни. Така делът на неосигурените леко се покачва и доближава 18.8% от всички задължени да заплащат здравни вноски.

Въпреки покачването на броя на хората без здравни вноски постъпленията към здравната каса от доходи и прехвърляния са със 165.3 млн. лева над равнището от 2015 година, като по този начин доближават съвсем 3.3 милиарда лева Увеличението идва най-вече от по-високите здравноосигурителни вноски, които съставляват 2.2 милиарда лева от общата сума. Една част от този растеж се дължи на нарастването на заплатите, в това число минималната.

В същото време разноските на касата също нарастват - със 171 млн. лева, достигайки малко над 3.29 милиарда лева Принос за покачването имат най-вече по-високите разноски, които здравната каса е отделила за медикаменти и болнична помощ.

Неосигурените порастват

Броят на хората, които не заплащат вноски за здравни услуги, нараства с съвсем 74 хиляди души през предходната година по отношение на миналата. Причината за това обаче не е напълно ясна. От една страна, покачването е ненадейно, защото позитивните трендове на пазара на труда и растящите приходи на популацията би следвало да доведат до по-голямо покритие.

Национална агенция за приходите обаче означават в отговор на питане от в. " Сега ", че през 2016 година е влезнала в действие смяна, съгласно която хората на цивилен контракт, осигуряващи се на сума под минималната заплата, към този момент не се водят обезпечени. Агенцията също показва, че огромна част от неосигурените са българи, живеещи и работещи в чужбина, а хората, живеещи, без да заплащат здравни вноски в България, са доста по-малко.

Откъде идват разноските

Има няколко аргументи, заради които разноските на НЗОК нарастват през годините, показва институцията в отчета си. Едната от тях е демографията - застаряването на популацията води до нужда от повече здравна помощ. Това би обяснило високият принос на заплащанията за медикаменти, медицински артикули и диетични храни за домашно лекуване (905.2 млн. лева.) и болнична здравна помощ (1.6 милиарда лева.). Нужните средства евентуално ще не престават да нарастват и през идващите години, защото към този миг няма индикации за поврат в демографските трендове.

Друг фактор са релативно по-ниските приходи на по-възрастните хора от популацията, отбелязва здравната каса. Тъй като пенсионерите са с лимитирани бюджети, те не купуват и не ползват постоянно предписаното от медицински експерт лекуване, вследствие на което пък нараства потребността от болнично лекуване. Същевременно се следи наклонност към разширение на предлаганата болнична помощ на здравноосигурените - като нови лечебни заведения и технологии в съществуващите.

Включването на високотехнологични, профилирани и надлежно по-скъпи способи и лечения към дейностите, заплащани от НЗОК, също подвига разноските за здраве. Като по-ефективни те са и по-търсени - както от пациенти, по този начин и от лекари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР