Разходите на работодателите за един час труд у нас са

...
Разходите на работодателите за един час труд у нас са
Коментари Харесай

България е на пето място по ръст на разходите за труд в ЕС

Разходите на работодателите за един час труд у нас са нарастнали с 10% в пика на рецесията по отношение на година по-рано, демонстрират последните данни на Евростат, написа уеб сайтът pariteni.bg.
В България най-вече са нарастнали разноските за един час труд в промишлеността - с 10.7% на годишна база. В строителството нарастването е с 6%, а в бранша на услугите скокът е с 9.1%.
През второто тримесечие на годината общо за страните от Европейски Съюз нарастването на разноските за един час труд е с 4.1%. От една страна понижението на часовете работа не е обезщетено изцяло с намаляване на заплатите, показват от Евростат.
Влияние върху данните оказват и другите помощи, дотации и данъчни облекчения, които бяха въведени от страните в Европейски Съюз за подкрепяне на бизнеса в рецесията. В резултат разноските за заплати в Европейски Съюз са нарастнали с 5.3%, а разноските отвън заплатите - единствено с 0.1%, като има огромни разлики сред обособените страни.
В Ирландия разноските на бизнеса за заплати са нарастнали с 3.9%, само че разноските отвън заплатите са намалели с 55.8%. Така общите разноски на компаниите за един час труд в Ирландия са се свили с 3.3%. Подобно е ситуацията и в Нидерландия, където разноските отвън заплатите са се намалили с 41,4%, а общите разноски за труд са намалели с 1.7%. Общите разноски за труд са се намалили и в Кипър, Швеция и Люксембург.
Във всички останали страни от Европейски Съюз разноските за труд са нарастнали. На първо място по този индикатор е Румъния, където разноските за един част труд са се нараснали с 16.1%. Топ три се добавя от Португалия (+13.5%) и Литва (+12.4%), а незабавно след тях е Унгария (+12.2%).
България е на пето място по растеж на разноските за труд, с което се усилва разликата сред размера на заплащането у нас и в страните, които ни изпреварват.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР