Разходите на домакинствата в Япония рязко са се понижили през

...
Разходите на домакинствата в Япония рязко са се понижили през
Коментари Харесай

Японските домакинства рязко намалили разходите си

Разходите на семействата в Япония внезапно са се намалили през март поради коронавирусната зараза и по-високия налог върху потреблението, който бе вдигнат предходната година, регистрира през днешния ден държавното управление. Показателят е понижен с 6% на годишна основа до приблизително 292 214 йени (2746 щатски долара), сочат данните на японското министерство на вътрешните работи и връзките.

Домакинските разноски вървят надолу, откогато на 1 октомври 2019 година държавното управление на премиера Шиндзо Абе увеличи налога върху потреблението (своеобразен Данък добавена стойност - бел. ред.) от 8 на 10% макар публичното неодобрение и слабото потребителско харчене. В началото на април управляващите оповестиха изключително състояние за седем префектури, измежду които Токио и Осака, призовавайки техните поданици да си останат у дома, с цел да бъде овладяно разпространяването на вируса. Седмица по-късно мярката обхвана цяла Япония, откакто броят на новите случаи на Ковид-19 продължи да се усилва. В понеделник тази седмица държавното управление реши да удължи изключителното състояние до края на май, напомня ДПА.  

Намалението на разноските се дължи основно на спад в търсенето на пътувания, облекла и храна отвън дома. Реалните заплати, поправени по отношение на инфлацията, понижиха за първи път от три месеца през март, защото заплащането за ексклузивен труд спадна с 4.1% по отношение на същия интервал на предходната година, с най-бързите темпове в историята на наблюденията. Безработица в Япония набъбна до 2,5% през март, до момента в който съществуването на работни места спадна до повече от три години. 

" Правителството търси способи да извади някои елементи на страната от карантината, защото темпът на инфекциите се е забавил в няколко отдалечени региона. Това се случва след едномесечно блокиране на икономическата интензивност в страната ", разяснява днес министърът на икономическата и фискалната политика Ясутоши Нишимура, представен от Ройтерс.  

Японският показател на мениджърите на покупки (PMI) в бранша на услугите през април е понижен от 33,8 март до 21,5 пункта, заяви изследователската организация IHS Markit, имайки поради, че знак под 50 точки отразява понижаване на интензивността, а от горната страна - нарастване на интензивността. 

В същото време, държавното управление удължи изключителното състояние до края на месеца, което значи, че предприятията и магазините ще бъдат затворени по-дълго, в сравнение с се очакваше по-рано. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР