Разходите на българите растат по-бързо от доходите, показват данни на

...
Разходите на българите растат по-бързо от доходите, показват данни на
Коментари Харесай

Разходите на домакинствата у нас растат по-бързо от доходите

Разходите на българите порастват по-бързо от приходите, демонстрират данни на Националния статистически институт.

Най-много пари харчим за храна – 30.2% от бюджета. Следват разноските за жилище (17.8%), налози и обществени осигуровки (12.7%) и превоз и известия (11.1%).

Средният приход на човек от семейството доближава 1 557 лева през четвъртото тримесечие на 2018 година и нараства със 7.5% съпоставяне със същия интервал на 2017 година

„ Разходите на семействата у нас порастват по-бързо, само че това е разследване и от нарастването на цените през миналата година. Инфлацията се завърна с по-високи темпове, в сравнение с през 2016 – 2017 година Но структурата на разноските е обнадеждаваща – понижава сумата, която харчим за храна”, разяснява в ефира на „ Събуди се” Явор Алексиев от Центъра за пазарна стопанска система.

Икономистът Евгени Кънев пък сподели, че страната ни се въздейства мощно от това, което се случва в интернационален проект, защото близо 2/3 от брутния ни вътрешен артикул е за експорт.

„ Ние продължаваме да сме затворени в клопката на ниската добавена стойност”, разяснява Кънев.

Според Алексиев относителната конкурентоспособност на българската стопанска система понижава през последните години, в това число и в IT бранша.

„ По-ниските заплати у нас са един от главните магнити за задгранични вложения и дават опция на локалните бизнесмени да бъдат конкурентоспособни на един външен пазар. Но, в случай че обвържем това с бюджета на семействата, идва въпросът

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР