Разходите на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) по делото за конфискация срещу

...
Разходите на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) по делото за конфискация срещу
Коментари Харесай

Прокуратурата иска КПКОНПИ да каже колко е похарчено за делото срещу Цветан Василев

Разходите на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) по делото за конфискация против шефа на банкрутиралата КТБ Цветан Василев са обществена информация. Те не са „ комерсиална загадка “, както настояват от комисията. КПКОНПИ е държавен орган, който се финансира от бюджета, а не е икономически индивид.
Това е пледирал Емил Дангов от Върховната административна прокуратура по делото за достъп до информация, което „ Сега “ води против комисията, оповестява lex.bg.

На първа инстанция преди година Софийският административен съд подреди Пламен Георгиев да даде данните, само че той апелира и по този начин въпросът стигна до Върховния административен съд. Неговото дефинитивно решение се чака до края на месеца.

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев отхвърля да даде информация дали управляващите в Швейцария са почели негово искане за обезпечителни ограничения върху парцелите на Василев и фамилията му там. С аргумента, че това било служебна загадка, Георгиев отхвърли да отговори правилно ли е, че комисията за конфискация дължи разходи на Швейцария, в какъв размер са, платени ли са, както и дали има отводи и от други страни и надлежно разходи. Няма отговор и на въпросите какви други разноски са направени по отношение на инспекцията на имуществото на банкера и на фамилията му.

Припомняме, че процесът по гражданския иск на комисията за конфискация на 2.2 милиарда лева против Василев, брачната половинка му и щерка им, както и 24 компании, беше формиран в Софийския градски съд през март 2016 година Делото обаче е спряно, защото магистратите пратиха въпроси по проблема до съда на Европейски Съюз в Люксембург и в този момент се чака неговото изговаряне.

При внасянето на желае за конфискация в съда Пламен Георгиев разгласи, че той е съпроводен от 28 000 страници с доказателства и всички материали тежат близо 6 т. „ Наехме специфичен превоз, печатница, а в преместването участваха чиновниците на правосъдната защита, даже пробиването на дупките в хартията беше тежък развой “, изясни той. На въпрос за каква сума става дума, отговорът на Георгиев е, че това е комерсиална загадка.

Прокурор Емил Дангов припомня, че разноските на КПКОНПИ, свързани с желае за конфискация на имуществото на Василев, са „ обществени бюджетни средства и комисията дължи бистрота при отчитане на разходването им “. Според него търсената информация не е класифицирана и комисията не може да твърди, че тя е служебна загадка.

Тезите на комисията за комерсиална загадка и секретни данни са оборени и от юрист Александър Кашъмов, който твърди, че няма данни по делото, че информацията е класифицирана. В случая надвива публичният интерес данните за разноските на комисията да бъдат обществени. По думите му „ елементарното позоваване на класифицирана информация не разпознава дадена информация като такава “. „ И за неюристи е явно, че КПКОНПИ не е комерсиално сдружение и се надяваме да не се трансформира в такова “, пледира още Кашъмов.

Това е следващото дело против комисията, която настойчиво отхвърля каквато и да било отчетност и информация с претекста, че всичко което тя прави е " служебна загадка ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР