Разходи по отчуждаване и придобиване на имоти в размер 9,5

...
Разходи по отчуждаване и придобиване на имоти в размер 9,5
Коментари Харесай

Община Пловдив купува имоти за 9,5 млн. лева – ще си върне ли и парка от 81 дка?

Разходи по отчуждаване и придобиване на парцели в размер 9,5 млн. лв. е заложила Община Пловдив в Годишната стратегия за ръководство и предписание с парцели за 2023 година. Документът е качен на уеб страницата на градските управляващи, като ще престои месец пред да бъде гласуван.
Прочетете още
За първа година разноските по програмата са повече от приходите, които чака Община Пловдив. Общо разноски за 2023 година са дадени 9,8 млн. лв. при доход от 6,8 млн. лв..

Една от аргументите е, че предстоящите средства от продажба на парцели посредством търгове са свити до 1 млн. лв., като през предходната година тази сума е била 3 млн. лв., само че по този начин и не е изпълнена.

В общинската хазна се чакат още 2,2 млн. лв. от наеми на общинско имущество и 1,5 млн. лв. от продажба на жилища на наематели. Парите от общинска земя и преустановяване на съсобственост ще са към 1,3 млн. лв., а от концесии –около 700 000 лв..

В разходната част са дадени 9 млн. лв. за отчуждаване на парцели и 500 000 лв. за закупуване на терени от притежатели, останалите разноски са по действия от разпоредителни покупко-продажби.

Списък с парцели, които Община Пловдив има намерение да придобие посредством отчуждаване са десетки и са свързани с 32 инфраструктурни плана. Сред тях са разширението на ул. „ Царевец ”, бул. „ Ал. Стамболийски ”, бул. „ Васил Априлов ”, ул. „ Кукуш ” ”, както и идващите стадии от бул. „ Северен ”, „ Свобода ”,  нови пътни връзки като  тази сред  „ Прослав ” и „ Коматево ”, „ Тракия ” и „ Южен ” и други.

В програмата на градските управляващи е залегнало и възмездното придобиване на имота от 81 дка край Гребната база, благосъстоятелност на „ Тея Инвест ”. Макар към момента да не е излязла пазарната оценка, се чака тя да не е по-малко от 12 млн. лв.. Едва след нея може да се приказва и за договорка сред частната компания и Община Пловдив, като то би трябвало да мине и през общинския съвет.

За 2023 година обаче липсва пазаруването на зала „ Строител ”, макар желанията на управляващите, да придобият оборудването.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР