Разхлабването на мерките след 21 декември не е уловка. Ако

...
Коментари Харесай

Кунчев: Хората ще посрещнат празниците нормално, дори ако случаите не намалеят, а се задържат |

Разхлабването на ограниченията след 21 декември не е измама. Ако сработят ограниченията и успеем да реализираме задържане на растежа, даже това ще е задоволително и ще дадем на хората да посрещнат празниците обикновено. При положително съблюдаване на ограниченията вероятността това да се случи е доста огромна.

Това съобщи основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев пред бТВ, откакто по-рано през днешния ден бяха оповестени, които влизат в действие от петък вечерта.  

По думите на Кунчев не се търси единствено здравната страна, а попречване на растежа на заболеваемост и смъртност, като " оптимално запазим работните места ". 

Гърция, където хората излизат от у дома с SMS, е много по-назад от нас, сподели още той и изясни, че резултатът от ограниченията се демонстрира най-малко на 10-ия ден. " Дори да достигнем плато ще е триумф ".  

" При нас първата вълна е съвсем да няма вълна. Страните, които не вкараха ограничения, си заплатиха много грубо. Това, че няма да спрем епидемията, е ясно на всички. Лошото при COVID-19 е, че има по-висока смъртност, доста по-тежък е от грипа и се популяризира дейно по въздушно-капков път ", изясни основният държавен здравен контрольор.  

По думите му грипът и Коронавирус са еднообразно заразни - в случай че няма стерилизация, проветряване, неносене на маска - вероятността за заразяване е огромна.  

За задържането на ковид върху повърхностите Кунчев изясни, че има 44 000 научни публикации за COVID-19 и във всяка написа по нещо, но е ясно, че върху пластмаса се задържа по-бързо. Той добави, че тези проучвания се вършат върху стерилна среда, само че в случай че " сме на открито, слънцето го убива за секунди ".  

Най-големите полемики бяха за затварянето на учебните заведения

Най-големите полемики бяха за затварянето на детските градини и за учениците в началните класове, съобщи той, само че добави, че става въпрос единствено за триседмично затваряне и отдалечено образование. " Децата станаха сериозен пропагандатор на заразяването. COVID-19 щади децата, само че те придвижват болестта. В момента половината учебни заведения не учат, тъй като ги е боязън, настройката е тези три седмици да са отдалечено ", безапелационен е Кунчев. 

По думите му не можем да губим по 200 души дневно и да не приемем ограничения, тъй като сме преди всичко по смъртност. " Престъпление е, в случай че не реагираме ", уточни той. Кунчев сподели още, че смъртността за последния месец е 3,5 пъти по-висока за 5 години обратно. " При такива данни да не вземеш ограничения е безконтролно. 

Много хора си мислят, че няма ковид или че е основан изкуствено. " Ако ще от Космоса да е пристигнал, ние би трябвало да се борим с него ", безапелационен е Ангел Кунчев. Според него подобен стрес-тест за системата в никакъв случай нямаше да можем да създадем. 

" Видя се от лекарите кой може да помоге и кой не желае да се бута, къде нищо не става и къде става ", уточни той и добави, че една промяна в здравната система е " мудна, скъпа и мъчителна и никой не желае да си я постави на гърба ".  

За думите на Иван Маджаров - шефът на БЛС, който прикани да не се одобряват в лечебните заведения хора, които горят маски, Кунчев изясни, че изявлението е прочувствено, тъй като хората към този момент не устоят и че шефът на БЛС е добър доктор. " Страшно се уморихме. Моят работен ден е 13 часа, жена ми работи по 12 часа, синът ми - по 10 часа.

Кунчев даде образец с " Пирогов ", където се търсят санитари със заплати от 3000 лв., само че никой не отива да работи. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР