Разхлабването на мерките се схвана като пълното им отричане. Лична

...
Разхлабването на мерките се схвана като пълното им отричане. Лична
Коментари Харесай

Проф. Христова с важно предупреждение: Умира се от коронавирус, а не с коронавирус

Разхлабването на ограниченията се схвана като цялостното им отказване. Лична отговорност на всеки е да носи маска, да бъде на разстояние най-малко 1,5 метра Проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Тя акцентира, че главната част от хората са безсимптомни, само че по-притеснителното е, че не се знае по какъв начин бихме изкарали вируса. Нараства и броят на по-младите инфектирани.

"Вирусът настава, той е към нас. Почти няма човек, който да не познава някой, който е инфектиран. Не става въпрос единствено за температура и изнемощялост, а за зной. Умира се от ковид, а не с ковид. На стотина инфектирани, смъртността е 3%. Няма гаранция къде ще удари, младите не са застраховани ", разяснява пред Българска национална телевизия проф. Христова.

Тя акцентира, че хората би трябвало да бъдат на разстояние един от различен. Тя даде образец със събирането на младите по баловете. В тази връзка подсети, че няма по какъв начин да сме спокойни, че наргилетата могат да бъдат напълно дезинфекцирани. Коментарът на проф. Христова бе във връзка със случая на умрелия 19-годишен юноша от ковид, за който се счита, че е пушил наргиле и това е вероятната причина да се е инфектирал.

"Заболеваемостта я виждаме, виждаме какъв брой доста са в този момент случаите. Сравнено с Европа, ние сме на водещите позиции. Тревожно доста е разпространяването на вируса у нас ", предизвести експертът.

И сподели, че дружно с Белгия и Швеция сме страната, в която има най-бързо заразяващи се.

119 нови случая на COVID-19 за последното денонощие

"По-важното е всеки да се научи да съблюдава персонална отговорност ", настоя още проф. Христова. Напомни, че освен рисковите групи са застрашени. Обърна внимание, че наесен обстановката ще е по-сложна и с настъпването на грипа.

"Ранна имунизация е единствената опция за ограничим грипа, изключително за възрастните ", сподели тя и предложи всички над 65 година да се имунизират. По думите й у нас от ден на ден хора се възползват от имунизацията срещу сезонния грип.

И акцентира, че в случай че човек се болести и грип, и с ковид - протичането ще бъде тежко. Лечението нормално е редом.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР