Разхлабването на мерките е съобразено с медицинските показатели и се

...
Разхлабването на мерките е съобразено с медицинските показатели и се
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: До седмица очакваме спад на заболелите

Разхлабването на ограниченията е съобразено с медицинските индикатори и се постанова, тъй като когато те продължат повече от две седмици се натрупва отмалялост в обществото и органите, които реализират контрола. Това съобщи в ефира на шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на Националния действен щаб за битка против ковид проф. Тодор Кантарджиев. 

Той изясни, че сега се намираме в плато и до седмица се чака спад на заболелите. Кантарджиев призна, че обстановката в лечебните заведения е комплицирана, само че оптимистичната вест е, че приетите в болница са под 10 хиляди и един болен не заразява доста други. Според него, когато стартират 10 души да заразяват 20 и нагоре, то тогава обстановката ще се утежни. 

" Постоянно се разкриват още кревати и се обезпечават нови благоприятни условия да работят лечебните заведения. Засега имаме запас от лекари. Вече сме в плато, системата се оправя, макар че натовареността е по-голяма от ноември месец. До седмица би трябвало да стартира намаляване на броя на случаите ", добави той.  

Проф. Кантарджиев изясни, че публично преболедувалите са към 300 хиляди, а като се прибавят хората, които не са влезнали в статистиката – броят на срещналите се с COVID-19 скача до над 1,2 млн. Около 450 хиляди души пък са имунизирани. Около 1,8 млн. са с имунитет.

На въпрос по кое време ще стигнем въпросните 70% имунизирани или всеобщия групов имунитет проф. Кантарджиев съобщи, че до края на лятото би трябвало да има въпросното имунизирано население и по-слабо разпространяване. " Това е задачата ни от една година. Чакахме да пристигна имунизацията и в този момент, когато идва вършим всичко допустимо да я слагаме. Лошото е, че когато има всеобща имунизация и рецензиите са всеобщи. Натрупват се познания и защото обществото е доста сензитивно към страничните феномени най-малките подозрения карат да се понижи темпът или да се спре имунизирането ", разясни той.

По думите му, към този момент сигурна връзка сред имунизациите и страничните реакции няма. " Аз поучавам хората, които се ваксинират, да ядат повече домати и да пият доматен сок. Това е най-хубавото естествено средство против кръвосъсирване и образуването на тромби ", добави шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания. 

Относно новия английски вид на ковид, проф. Кантарджиев съобщи, че от него би трябвало да се пазят повече младежите и бременните дами. Той посочи, че при тази вариация рядко се губи подушване. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР