Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси бе

...
Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси бе
Коментари Харесай

Важно! Борисов обяви как и кога К-19 мерките ще падат поетапно СНИМКИ

Разхлабване на противоепидемичните ограничения в избрани браншове и бизнеси бе разисквано на работно заседание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов. В него участваха членове на държавното управление и представители на Националния действен щаб, това оповестиха от държавната осведомителна работа.

Окончателното решение за отпущането на ограниченията ще бъде докладвано на премиера Борисов в четвъртък, само че при отбелязване на нов растеж на заболеваемостта и сериозен напън върху лечебните заведения, рестриктивните мерки ще бъдат преосмислени и още веднъж затегнати.

Трайните трендове със оправянето със заболеваемостта от COVID-19 разрешават на 4 февруари т. година от началото на втория образователен период по избрана скица да бъде възобновено присъственото образование на възпитаници от 5 до 12 клас .

„ Много значимо е да бъде направен проект, по който да бъдат върнати в клас учениците по избрана от министъра на образованието и от министъра на опазването на здравето скица “, изиска министър председателят Борисов в хода на работното заседание.

По думите на премиера разхлабването на ограниченията за фитнесите и спорта би трябвало да се вкарва редом с възобновяване на присъствените занимания в учебните заведения .

Министър-председателят Борисов подчертава също и върху определянето на опцията заведенията за хранене да могат да работят с потенциал от 50% до 22,30 ч вечерта .

„ Не на последно място би трябвало да се намерения и магазините в моловете да могат да работят при ясно избран компромисен метод, само че без местата, на които се събират доста хора вътре към заведенията за хранене и без детските кътове “, безапелационен бе министър председателят Борисов.

Министър-председателят добави, че актуалните ограничения потвърдиха, че посредством тях се понижава натискът върху лечебните заведения и се избавят човешки животи и здраве.

„ Но доста ясно да се артикулира и с браншовите организации, че при актуализирането на рестриктивните мерки ще се водим от това по какъв начин се движи заболеваемостта “, акцентира министър председателят Борисов пред министрите и представителите на НОЩ.

„ Ситуацията в страната е естествена,. Отчитаме леко повишаване на % на новозаболели с почти с 1 на 100, като новохоспитализираните лица са 86 “, рапортува министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов по време на работното заседание.

Той добави, че вярно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат сложени единствено половината от тях като се резервира останалото количество за втората доза, защото сега се следи закъснение на поръчаните от Европейската комисия ваксини за страните членки поради производители.

„ По отношение на спекулациите в общественото пространство за това, че сме избрали или заложили на избрана компания за ваксини, това изрично не дава отговор на истината “, акцентира здравният министър. Ангелов добави, че подписаните контракти за доставката на имунизациите са сред Европейската комисия и производителите.

„ Единственото политическо решение, което е взела българската страна, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава Европейска комисия да договаря от името на България количества и тип ваксини. В тази връзка ние под никаква форма не сме имали опция да договаряме количества на дадени производители или да дефинираме цена на ваксини “, добави министърът на опазването на здравето.

Премиерът Борисов подчертава, че е подсигурено на всеки български жител да му бъде сложена тази ваксина, която той пожелае. „ В идващите две седмици чакаме по-големи количества дози “, сподели още министър председателят Борисов.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обърна внимание, че съвсем всяка пета позитивна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вид на ковид, който е доста по-заразен. „ Очакваме резултатите от проучванията, само че това би трябвало да заостри вниманието “, посочи Мутафчийски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР