Разграничаването на икономическия ефект от Brexit и този от ковид

...
Разграничаването на икономическия ефект от Brexit и този от ковид
Коментари Харесай

Двоен удар за Великобритания

Разграничаването на икономическия резултат от Brexit и този от коронавирус пандемията не е лесна работа. Окончателното излизане на Англия от преходното й участие в единния европейски пазар и в Митническия съюз на Европейски Съюз завърши през януари 2021 година Износът за и вносът от Европейски Съюз закономерно се сринаха. Но защото страната по това време се намираше и по средата на третия си народен локдаун, беше мъчно да се каже кой фактор е по-значим. През 2022 година резултатът от пандемията с малко повече шанс ще стартира да избледнява. Но следствията от Brexit ще продължат да се усещат.

Макроикономическата история на Англия през втората половина на 2021 година беше ненадейно елементарна: търсенето в стопанската система се възвърне по-бързо от предлагането и резултатът беше дефицит, блокажи и инфлация. Складовите наличия както при търговците на дребно, по този начин и при производителите се сринаха до най-ниски равнища от няколко десетилетия. Фирмите в необятен набор от промишлености се оплакваха от дефицит на служащи. Част от това отразяваше световните последствия от пандемията. Промяната на потребителското търсене по целия свят, ориентиращо се към стоките за сметка на услугите, се комбинира с удара върху производството поради неналичието на личен състав, забавения превоз, локдауните и повишаващите се цени на силата. Всичко това докара до дефицити на артикули в доста богати страни. Но даже когато въпросните ограничавания стартират отпадат на други места, въздействието им ще се задържи за по-дълго във Англия.

Търговската договорка, подписана в края на 2020 година с Европейски Съюз, разрешава на компаниите и потребителите да заобикалят митата и квотите за артикули, само че въпреки всичко предизвика нови търкания на граница, която до неотдавна се преминаваше извънредно елементарно. По-конкретно питателните артикули, които пътуват за Европа, подлежат на хигиеничен и фитосанитарен надзор, а евентуално всички артикули могат да бъдат спрени за митническа инспекция, което да докара до забавяния. През цялата 2021 година Англия избра да забави въвеждането на цялостни инспекции във връзка с вноса от Европейски Съюз. През 2022 година обаче английската митница може да стартира " да хапе ". Някои европейски дребни и междинни бизнеси към този момент решиха, че експортът за Англия не си коства тъгите. Британските търговци на дребно настояват, че проблемите с доставките може да продължат до втората половина на 2022 година

Решаването на въпроса с дефицита на работна мощ може да се проточи и по-дълго. Също както при недостига на артикули, в края на 2021 година компликациите при наемането хора не бяха неповторим английски феномен. Но още веднъж Brexit ще направи по този начин, че резултатите ще се усещат по-дълго. Фирмите, които са непропорционално подвластни от служащи, идващи от Европейски Съюз, като да вземем за пример тези в автомобилния превоз, туризма и хранително-вкусовата индустрия, са ударени изключително тежко. Въпреки че на доктрина хората от Европейски Съюз, които до неотдавна имаха статут на непрекъснато пребиваващи във Англия, са добре пристигнали да се върнат, не е ясно какъв брой от тях в действителност ще го създадат. Новите служащи от Европейски Съюз ще имат компликации да получат работни визи в сферите с по-ниско възнаграждение. По-добрите хонорари вероятно ще стартират да притеглят повече британци към действия като шофиране на камиони. Но защото дефицитът на хора ще се задържи и през 2022 година, държавното управление ще добави още специалности към листата с " незаетите работни места " и ще разреши на повече мигранти да запълват дупките в пазара на труда.
Реклама
През 2022 година инфлацията ще се задържи над задачата от 2%, заложена от Bank of England, само че за сметка на това лихвите ще се повишават по-бавно. Тъй като възобновяване след пандемията се забавя, а фискалната политика се стяга, натискът на цените ще стартира да отслабва през втората половина на годината.

Службата за бюджетна отговорност, която се занимава с държавните стопански прогнози, счита, че в дълготраен проект стопанската система ще се свие с към 4% вследствие на Brexit спрямо размерите, които би имала другояче. Това е разследване по едно и също време от по-ограниченото предложение на работна мощ и новите търкания в областта на търговията, които водят до по-слаба конкурентност и по-бавен растеж на продуктивността. За съпоставяне - Bank of England предвижда, че дълготрайният резултат от ковид-19 ще е загуба на към 1% от Брутният вътрешен продукт. Така че към края на 2022 година Brexit, а не ковид-19, ще основава най-вече проблеми на политиците.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР