Разговорите за Изборния кодекс ще продължат и след окончателното приемане

...
Разговорите за Изборния кодекс ще продължат и след окончателното приемане
Коментари Харесай

Тома Биков: Изборите не могат да бъдат фалшифицирани при участие на 150 000 души в процеса

Разговорите за Изборния кодекс ще продължат и след окончателното приемане на законопроекта, съобщи в „ Денят стартира “ на Българска национална телевизия Тома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС. Според него промените в изборните правила се случват прекомерно постоянно и не всеки път изцяло премислено.

„ Ние защитихме последните дни теза, която пазиме от година и половина – връщането на смесеното гласоподаване, до момента в който не се откри по-подходящ вид за това по едно и също време всички жители да могат да упражнят правото си на глас, да бъдат обезпечени почтени избори и да се вдигне доверието в изборния развой. Със сигурност тези диалози ще продължат и след приемането на Изборния кодекс и се надявам да достигнем до консенсус, колкото и мъчно в този момент да наподобява това “, посочи той.

Според него хартиеното и машинното гласоподаване са се трансформирали от механически въпрос в тези за политическо опълчване. Според него е належащо опростяване на изборните протоколи от гласуването с хартиени бюлетини, с цел да се реши казусът с високия % неточности в документите.

„ При присъединяване на над 150 000 души в изборния развой изборите не могат да бъдат фалшифицирани. Всяка партия си има представители в изборната комисия. Да, неточности може да бъдат направени, това не са хора от професионалната изборна администрация. Ако има неточности, би трябвало да се опитаме да ги улесним – да създадем по-прост протокол “, прикани той.

От партиите, които пазят напълно машинния избор, Биков вижда благоприятни условия за диалози по-скоро с „ Демократична България “, в сравнение с с „ Продължаваме промяната “.

„ Трудно ще продължи диалогът с „ Продължаваме промяната “, които показват нещо приблизително сред параноя и тотално недоумение на тези процеси. Няма какво да се изясни на тези хора. Те потеглят с една фикс идея и някои си имат вяра, че всяка смяна значи кражба, операция и нещо доста ужасно. Тази параноя съгласно мен е подбудена от недоумение на процеса. На тях им се вижда ужасно всяко нещо, което откриват. При „ Демократична България “ се следи бездейност, не толкоз блестящо изложение на тезите. Имам възприятието, че вървят след „ Продължаваме промяната “ по инерция, за жалост, и те не са в положение да ги спрат, когато тръгнат да правят някоя пакост “, сподели той.

След като получи първия мандат, е редно ГЕРБ да предложи проектокабинет за гласоподаване в пленарната зала, разяснява още Биков. Какъв ще е съставът му ще стане ясно след връчването на мандата.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР