„Разговорите с “Има такъв народ“ се проведоха в позитивен план.

...
„Разговорите с “Има такъв народ“ се проведоха в позитивен план.
Коментари Харесай

Зафиров: БСП вече не се смята за партия на статуквото

„ Разговорите с “Има подобен народ “ се организираха в положителен проект. Ние сме задоволени, че бяхме поканени на тези договаряния. Вчера нашият Национален съвет взе решение те да продължат към този момент на експертно равнище. Още през днешния ден ще бъде извършена такава среща сред експертните групи на тематика обществени политики. Началото на диалозите е положително и се надявам да продължат в този дух. “Има подобен народ “ са първа политическа мощ, те вземат решение с кого да договарят и ние сме задоволени, че ролята на Българска социалистическа партия в този парламент е оценена и е ясно, че без “БСП за България “ няма по какъв начин да бъде образувано държавно управление на смяната. “ Това съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров в ефира на Българска национална телевизия. Той дефинира като позитивно, че Българска социалистическа партия към този момент не е определяна като партия на статуквото.

По думите на социалиста поредната политика на Българска социалистическа партия е посочила, че левицата има ясни цели, ясна поръчка за смяна на модела и няма по какъв начин да бъде настрана от този развой.

В предаването “Денят стартира “ той съобщи, че за Българска социалистическа партия е значимо кой различен ще поддържа държавно управление на Има Такъв Народ: „ Затова през вчерашния ден взехме решение - контактната група да организира среща и с другите парламентарно показани партии, по-специално “Демократична България “ и “Изправи се.бг! Ние идваме “, с цел да консултираме нашите позиции по отношение на съставянето на кабинет “.

Според Атанас Зафиров на Националния съвет от левицата са определили 5 целта, които се надяват да бъдат на масата на диалозите: „ На първо място това са обществените политики, опазването на здравето, образованието, просвета и културата, на четвърто място битката с корупцията и правосъдната промяна. “ Петият приоритет, само че не на последно място, е възобновление на българската стопанска система. Социалистът добави, че има и тематики, по които левицата няма да отстъпи от своите визии, от които са неравенствата и обществената политика, както и тематиката за Република Северна Македония.

По думите на Атанас Зафиров една от пресечните точки на Българска социалистическа партия с “Има подобен народ “ е тематиката за пенсионната промяна: „ Там разминаването е само в периодите, само че общото мнение е, че парите, с които живеят българските пенсионери, са неприлично малко. В здравната промяна също имаме разбирания във връзка с това лечебните заведения да не са търговски сдружения, в образованието и правосъдната промяна също “, изясни Зафиров. Той добави, че размерът на дотацията е една от тематиките, по които двете партии имат разминавания: „ Ние не сме съгласни с популисткия метод и считаме, че би трябвало да има явен и транспарантен модел на финансиране на политическите партии, тъй че да не бъдат тласнати в ръцете на разнообразни олигарси “, уточни той.

„ След договарянията чакаме да бъде образувано предизборно съглашение, с цел да е ясно какви ще бъдат целите, които ще следва този кабинет. Оттам нататък ще забележим лицата и по-късно ще съберем още веднъж нашия групов орган и ще решим дефинитивно дали ще дадем своята поддръжка или не “, разяснява социалистът.

Атанас Зафиров бе безапелационен, че въпросът за оставка на ръководителя на партията не е на дневен ред. „ На Националния съвет набелязахме ограничения за излизане от положението, в което се намира сега партията и те не включват оставки. “ Той дефинира като колекция, а не митинг, събирането на 50-60 индивида пред централата през вчерашния ден: „ Подобни неща имат за цел да разконцентрират партията, да я тласнат в неправилна посока и да я хвърлят в безпорядък “, сподели още той.

Бел.ред.
И двете партии, и, нa думи се борят зa мaжoритaрния вoт и имaт цялостно болшинство с oбщo 128 дeпутaтa. Ще вкарат ли мажоритарни избори в два тура?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР