Разговорите с ГЕРБ трябва да се възобновят и ние ще

...
Разговорите с ГЕРБ трябва да се възобновят и ние ще
Коментари Харесай

Акад. Денков склонен за експертен кабинет. Чака разговори с ГЕРБ, но пак си иска Василев за бюджетар

" Разговорите с ГЕРБ би трябвало да се възобновят и ние ще ги поканим още на следващия ден ".
Това сподели номинираният за министър председател от ПП-ДБ акад. Николай Денков в предаването " Лице в лице " по БТВ.

 

" ГЕРБ да решат какво ще вършат, топката е при тях. Каним ги на следващия ден. Компромиси и топене. Да седнем на масата, не пред медиите ", разяснява още той. По думите му кабинетът не е самоцел, а би трябвало да взема решение задания: " Кабинетът е изискване и с цел да има работещ парламент. Залогът е значим и се веселя, че ГЕРБ-СДС дадоха знак, че са подготвени да седнем на масата за договаряния ".

 

„ Това, което е значимо,  е да тръгнем от правилата. Видях, че има терзание от някои от изявленията, правени по тези нощни записи. Това, което е значимо да подчертая е, че постоянно съм следвал това, което написа в законите. Трябва ясно да се дадат гаранции, че няма да има някакви чистки, съобщи акад. Денков.


По думите му може да се мисли в посока експертен кабинет с ГЕРБ.

„ Ако вървим в посока експертно държавно управление, то да е задоволително и с двамата, които носим политическата отговорност – и от страна на Мария Габриел, и от моя страна. Не е толкоз значимо кой е предложил един или различен човек и дали е бил в един или различен кабинет. Важно е индивидът да си схваща от работата. Не би трябвало някой да бъде изключен единствено тъй като е показан от някой различен “, разяснява акад. Денков.

 

И продължи:

" Но каквите и да са предложенията за министри, те би трябвало да минат през утвърждението на Националните ни препоръки. Аз и преди съм казвал, че може да се одобряват специалисти за министри, само че тук заплахите са две.
Първата заплаха е кой ще носи политическа отговорност за тях. Втората заплаха е дали зад тях няма някакви стопански ползи. Важното е индивидът да си схваща от работата, тъй че можем да приказваме и за специалисти с ГЕРБ. Вярвам, че в случай че умерено и делово се приказва за това, ще се намерят решения. "

По думите на Денков, Асен Василев е умел финансист и е посочил, че може да прави бюджет. " Като би трябвало да се направи и одобри бюджет за тази година, само че и за 2024 година. Бюджетът за идната година стартира да се прави още от април т.г. "

 

" Трябва да стартираме с правилата, да забележим какво е притеснително за другата страна. Трябва да се съблюдава законът и нормативните актове ", уточни Денков. От " Демократична България " също считат, че разговорът би трябвало да бъде възобновен в името на това да има държавно управление.

 

" С Лена Бориславова сме говорили по какъв начин да се модернизира администрацията. Бях почнал една подготовка за устав на министерството, който да дава отговор на новите задания. Професионалното обучение би трябвало да се укрепи ", уточни Денков.

Попитан склонни ли са Политическа партия на по-експертен кабинет, той отговори: " ГЕРБ споделиха версиите, които са допустими за тях. Аз съм казвал, че в тази посока може и би трябвало да се мисли, само че до момента в който не почнем диалог с тях, не знам какво считат за задоволително. Трябва да има кабинет, в който хората да си стоят на мястото като специалисти и кой носи политическа отговорност. "

 

" Бойко Борисов няколко пъти споделяше, че той държи Асен Василев да е финансов министър. Тази част от диалога би трябвало също да се организира. Аз нямам подозрение, че по-добър в тази тежка обстановка, няма. Това изисква човек, който е умел и знае защо става дума. Това ще бъде част от диалога ", сподели още претендентът на Политическа партия.

" Очаквах да има рецензии, само че не чаках, че ще работи по този метод. Той беше зад границата на това, което е задоволително. Неговата задача в този случай е да връчи мандата, в случай че има коментар да го каже, само че не считам, че е негова работа да споделя " не го изпълнявайте ". Той направи спогодба, че не го прави към мен, добре, благодаря. Но аз не съм длъжностен министър, с цел да ми споделя какво да върша. Ако някой ще ми каже, че този мандат не би трябвало да се извършва, то ще са парламентарните групи ", разяснява той държанието на Радев в деня на връчването на мандата. Тогава президентът го посъветва да не реализира мандата, тъй като бил изопачен.

 

" Президентът престъпи границите на конституцията. Не е в пълномощия да споделя " не правете държавно управление ". Намалява възможностите за постоянно държавно управление. Вариантите са три – избори, кабинет на първите две или необятно държавно управление ", уточни Николай Денков.

Денков разкри, че персонално Радев го е канил за длъжностен министър и е работил добре с него.

" Никога не ми се е бъркал в работата, имах независимост да назначавам екипа си, за разлика от други министри. Една неприятна дума не мога да кажа. Думата " шарлатани " не я одобрявам, питайте него. Разделението в това, което виждаме, на макрониво, е че има съществени запаси от другата страна, когато става дума за европейското развиване на България. Със старта на войната в Украйна започнаха да се появяват пукнатини. Нека напомня репликата " Крим е съветски, чий да е ". Ние тогава мислехме, че е изпусната имитация ", добави той.

Денков разяснява й изречението на Василев, че имената на началниците на службите са съветвани с посолствата.

" Момента, в който се оказа, че можем да създадем държавно управление, всички се активизираха. Изявата на президента доста добре се вписва в цялата картина. Защо е по този начин, можем единствено да гадаем. Виждаме заседнали с години каузи в този момент да се възбуждат и да се търсят медийни изяви. Това, което е значимо, е службите да работят, да си свършат работата и в случай че някой е направил нарушаване, да си понесе следствията. Това, което мен ме тормози е, че е доста елементарно медийно да повдигнеш тематика, изключително в сензитивен интервал. Видяхте незабавно по какъв начин се подвигнаха " Възраждане " и Има Такъв Народ ", сподели той.

Според него хората няма да нахлуят в Народното събрание, в случай че се състои " сватбата " сред Политическа партия и ГЕРБ, тъй като осъзнават, че страната има потребност от държавно управление и те го желаят.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР