Разговорите с България ще продължат, но никой не може и

...
Разговорите с България ще продължат, но никой не може и
Коментари Харесай

Ковачевски: Няма да преговаряме за нашите идентичност и език

Разговорите с България ще продължат, само че никой не може и няма да договаря за идентичността и езика на македонския народ. Това съобщи през днешния ден водачът на СДСМ и претендент за министър председател Димитър Ковачевски пред Народното събрание в границите на дебата за избор на ново държавно управление на Република Северна Македония, заяви МИА.

" По пътя към Европейски Съюз обаче ние сме изправени пред провокации, които двете държавни управления, на Северна Македония и на България, са решени да разрешат посредством разговор и съдействие ", сподели Ковачевски, представен и от Българска телеграфна агенция.

" Македонските и българските жители се интересуват повече от стопанската система, обмена в културата, образованието и младежите и от транспортната инфраструктура. Това са въпроси, по които имаме потребност да си сътрудничим повече. Историята принадлежи на историците, само че въпросите на нашата еднаквост са основите на нашата нация и страна ", означи претендентът за министър председател.

" Правителството няма алтернативи: никой не може и никой няма да договаря за идентичността на македонския народ или за исторически и научно доказаната специфика и уникалност на македонския език ", сподели той.

Кандидатът за министър председател съобщи още, че Северна Македония ще продължи своята политика на добросъседство, като ускори съдействието с всички прилежащи страни.

" Разговорите с Република България ще продължат и ще се засилят, тъй като ние сме другарска страна, която развива добросъседски връзки и тъй като имаме извънреден стратегически интерес да стартираме присъединителни договаряния с Европейски Съюз. Правителството също така ще продължи да поддържа и развива добросъседски и другарски връзки с всички наши съседи, като инициира нови стратегии и планове за свързване на жителите посредством начинания като " Отворени Балкани ", сподели Ковачевски.

Той дефинира построяването на Коридор номер 8, който свързва Северна Македония с Албания и България, като стратегически ангажимент и фокус на държавното управление до 2024 година
 Кирил Петков отпътува за РСМ на 18 януари
Кирил Петков отпътува за РСМ на 18 януари

С него потеглят външният министър Генчовска, транспортният Събев и зам.-председателят на Народно събрание Вигенин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР