Разговорите продължават до последния момент. България има ясна позиция, че

...
Разговорите продължават до последния момент. България има ясна позиция, че
Коментари Харесай

Богданов: Има рекорден ръст на чужди инвестиции - близо 7 млрд. лв. за първите 10 месеца на годината

Разговорите не престават до последния миг. България има ясна позиция, че би трябвало да има ясна дата, на която България и Румъния ще се причислят към Шенген - в началото въздушен и морски, и какви са изискванията, при които ще се присъединим пълноправно със сухопътните си граници.

Това разяснява пред Нова тв министърът на стопанската система Богдан Богданов във връзка известие на уеб страницата на румънското министерство на вътрешните работи, което е разгласило информация, че на 23 декември е било реализирано политическо съглашение с Австрия за това България и Румъния да влязат в Шенген с въздушни и морски граници от март 2024 година

Ние сме изпълнили всички условия и тук не е въпрос на договаряния, а да знаем точната дата. Обсъждаме сега точните условия, при които България и Румъния ще се причислят към Шенген със сухопътните си граници и те би трябвало да са ясни занапред, съобщи министър Богданов.

Това сега са сложни договаряния, Шенген е основен приоритет за държавното управление и няма място за отсрочване. България ще стане част от Шенген, тъй като е изпълнила всички критерии, би трябвало да се регистрира всичко, реализирано от държавното управление за тези месеци, разяснява министърът. Най-добрият вид за България е да имаме едно гласоподаване в този момент, с доста ясни условия, добави той.

Българската стопанска система се развива добре, макар провокациите, през които би трябвало да минава. Но сега виждаме рекорден растеж на директните непознати вложения - близо 7 милиарда лева са вложенията за първите 10 месеца на годината - над 50% в съпоставяне със същия интервал на 2022 година, разяснява министър Богданов.

Инвестиция за 600 млн. евро се чака в първите дни на 2024 година - ще се създават съставни елементи за електрически автомобили. Но министърът отхвърли да разкрие повече детайлности.

Но това е спомагателен сигнал, че българската стопанска система се развива и вложителите имат вяра на България. В последните месеци са били утвърдени няколко други предпочитани планове, 4 от които в Северна България - пресен запас в стопанската система ни и нови работни места.

България ще дава помощ за такива капиталови планове до оптимално позволените прагове от страна на Европейска комисия, безапелационен бе министърът. Става въпрос за % държавна помощ на база финансовите разноски - според от района - сред 30 и 60% страната може да даде помощ, с цел да покрие вложителят финансовите си разноски. Във Видин може да се стигне и до 60%.

Проблемът с работната ръка не е изолиран за България като цяло. Но е основен и един от главните опасности за напредък на бизнеса. Затова бе улеснен достъпът до пазара на труда у нас за фрагменти от трети страни, изясни министърът. Но не е въпрос единствено какъв брой би трябвало да внесем, само че и по какъв начин да ги задържаме, тъй като 40-50% от тези фрагменти влизат тук, само че след това отиват да работят в друга страна от Европейски Съюз, изясни Богданов.

Зависи от секторите, само че най-малко 100 хиляди души могат да работят в България, изясни министърът. И даде образец със бранш туризъм, където и в този момент има фрагменти от трети страни.

В момента се създава платформа, с цел да се форсира и цифровизира достъпът до пазара на труда.

Недобросъвестно ръководство или опция за персонално облагодетелстване е имало в " Ел Би Бургарикум " ще каже прокуратурата, разяснява министърът проблема с компанията. В момента потенциалът на сдружението е на 100%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР