Разговорите не са спирали. Всички опити да бъдат проведени преговори

...
Разговорите не са спирали. Всички опити да бъдат проведени преговори
Коментари Харесай

Дончев: Последният ни шанс е правителство на малцинството. Мандата ще вземе кандидат-премиерът ни

" Разговорите не са спирали. Всички опити да бъдат извършени договаряния за сформиране на кабинет се оказаха невъзможни, тъй като политическите сили, с които имаме идеологически сходства, сходства в стратегиите и задачите, нямат податливост да водят сходни диалози.

 

Ще използваме оставащата седмица или 10 дни за всевъзможен вид обществени и регламентирани опити да осигурим политическо бъдеще на кабинет с първия мандат, което не изключва разновидността за кабинет на малцинството. Задължени сме от всички българи, които са вложили поддръжката си в нас, да създадем тази последна стъпка.

 

Това съобщи в коридорите на Народното събрание заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, съобщи Новини.бг.

„ Това няма по какъв начин да е нормална коалиция на база съдружно съглашение, явно такава е невъзможна. Няма по какъв начин да е и аритметична коалиция, постигайки 121 гласа. Последният късмет е вид на държавно управление на малцинството. Това ще бъде наш кабинет. Труден, само че вероятен.

Кабинет, който няма капацитет да свърши работа, няма да предлагаме. Освен тимът специалисти, управленци, от голямо значение са желанията, които стоят за тях. Работили сме месеци по стратегия. Ако има опит за рестарт на диалозите през идната седмица, той ще бъде основан точно върху нашата стратегия – сложен документ за ръководство на страната. Ако реализираме финален подтик на здрав разсъдък в това Народно заседание, ще бъде добре “, добави той.

Кой ще бъде претендентът за министър председател на ГЕРБ, ще се знае след три дни – когато президентът Радев им връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Съставът на проектокабинета, пък, ще е явен след 10 дни.

 

Дончев обаче разясни - мандатът за кабинета ще бъде взет от претендента за министър председател.

Сутринта Десислава Атанасова сподели съшото, само че в различен словоред: Който вземе мандата, той ще е кандидат-премиер

На въпрос дали в проектосъстава на държавно управление ще има повече специалисти, или повече политически лица, Дончев отговори: „ Едното не изключва другото. Един министър да бъде единствено специалист е ерозия на позицията. Задължително е да бъде специалист, само че на първо място би трябвало да бъде политик, тъй като от министерска позиция се вършат политики. В противоположен случай, ролята на специалиста е да написа или заверява мнения в администрацията “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР