Разговорите между Владимир Путин и Реджеп Ердоган в Сочи продължиха

...
Разговорите между Владимир Путин и Реджеп Ердоган в Сочи продължиха
Коментари Харесай

Ердоган: Ако Украйна и Западът искат зърнената сделка, да направят отстъпки

Разговорите сред Владимир Путин и Реджеп Ердоган в Сочи продължиха към три часа. Турският водач не съумя да реализира главното, за което пристигна в Русия - към момента няма да бъде обновена договорката за украинското зърно.

Украйна и западните й съдружници би трябвало да създадат някои отстъпки, в случай че желаят Русия да се върне към зърнената договорка, която приключи едностранно през юли. Това съобщи турският президент Реджеп Ердоган след тричасови диалози с съветския президент Владимир Путин в понеделник.

Путин и Ердоган се видяха за първи път персонално от 2022 година насам в съветския черноморски курорт Сочи.

" Украйна би трябвало да смекчи своя метод, с цел да е допустимо да се подхващат взаимни стъпки с Русия ", сподели Ердоган, говорейки пред кореспонденти в наличието на Путин.

Той добави, че Западът би трябвало да отстрани пречките пред износа на съветски селскостопански артикули, както и че повече от изнасяното от Украйна зърно би трябвало да бъде ориентирано към Африка, а не за европейските страни, заяви " Ройтерс ".

Сделката, осигуряваща износа на украинско зърно от три черноморски пристанища през кулоар в Черно море, стигащ до Турция, беше реализирана през 2022 година с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция. През юли Москва се отдръпна от нея, оплаквайки се, че личният й експорт на храни и торове е изправен пред трудности.

" Смятаме, че самодейността би трябвало да бъде продължена, като се отстранен нейните дефекти. В този подтекст ние подготвихме пакет, съдържащ нови оферти след съвещания с Организация на обединените нации ", сподели той в Сочи.
 

 

Гутериш е изпратил на Русия предложение за възкръсване на черноморската зърнена договорка
 

Турският президент изрази вяра, че " е допустимо да реализираме прогрес " и освен това " за малко време ".

Ердоган, който се стреми да балансира положителните връзки както с Москва, по този начин и с Киев, откогато Русия нахлу в Украйна при започване на предходната година, сподели, че другите възможности, препоръчани на първичната договорка за зърно, " не могат да обезпечат трайно решение ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР