Разговорите между Северна Македония и България ще продължат и ще

...
Разговорите между Северна Македония и България ще продължат и ще
Коментари Харесай

Ковачевски: Никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ

Разговорите сред Северна Македония и България ще продължат и ще стават все по-интензивни, само че никой не би трябвало и няма да договаря за идентичността на македонския народ, съобщи пред Народното събрание в прилежащата страна претендентът за министър председател Димитър Ковачевски, оповестяват македонските медии. В словото си той акцентира, че македонската еднаквост е в основата на народа и страната.

"Историята принадлежи на историците, само че въпросите за идентичността се основават на хората и страната. За държавното управление няма алтернатива – никой не би трябвало и никой няма да договаря за идентичността на македонския народ и за исторически и научно доказаната специфичност и уникалност на македонския език ", добави той.

„ Преговорите с Република България ще продължат и ще се засилват, тъй като сме другарска страна, която развива добросъседство и тъй като имаме извънреден стратегически интерес да стартираме договарянията за участие в Европейски Съюз. Правителството също по този начин ще продължи да поддържа и развива добросъседски и другарски връзки с всички свои съседи, като непрестанно инициира нови стратегии и планове за свързване на жителите посредством начинания като Отворените Балкани”, увери водачът.
По думите му в региона на инфраструктурата главен приоритет е построяването на Коридор 8, който безпричинно закъснява с десетилетия. „ Връзката изток-запад с Албания и България е стратегически ангажимент и фокус на държавното управление до 2024 година Продължаваме с построяването на автомагистралата Кичево–Охрид и Скопие–Блаце. Предвижда се да стартира цялостна рационализация на автомагистрала Тетово–Гостивар, както и на други четири магистрални сектора. Предвижда се настояща реорганизация и създаване на локални пътища с дължина над 1000 км в 36 общини”, посочи претендентът за министър председател.

Ковачевски съобщи пред депутатите, че новото държавно управление има явен и изпълним проект за справяне с икономическата и енергийната рецесия и превъзмогване на отрицателните последствия.

„ Основното предизвикателство в стопанската система остава оправянето с последствията от пандемията и енергийната рецесия. В началото на мандата държавното управление ще направи проект в поддръжка на популацията и стопанската система за справяне с последствията от енергийната рецесия. Това ще бъде направено за намаляване на отрицателните резултати върху цените и отбрана на жителите от ценови шокове”, сподели Ковачевски, представен от БНР.

Той се базира и на ограниченията, които новото държавно управление ще предприеме в региона на енергетиката, с цел да се усили производството от домашни мощности и да се понижи вноса на безценен ток:

„ Правителството ще приложи тактика, която в кратковременен, средносрочен и дълготраен проект ще подсигурява сигурност с енергийните доставки и резистентност на енергийната система. Фокусът върху възобновимите енергийни източници и ефикасното потребление на наличните естествени запаси, като слънцето, вятъра и водата, са в основата на македонската енергийна революция”, сподели Ковачевски.

Той акцентира, че увеличението на вътрешното произвеждане на електрическа енергия посредством вложения в нови инфраструктурни планове за зелена сила е верният метод да се подсигурява енергийната самостоятелност на Република Северна Македония. Увеличаването на пенсиите ще бъде едно от първите решения на новото държавно управление, разгласи той.

На днешното си съвещание Народното събрание в Северна Македония би трябвало да гласоподава състава на новото държавно управление на страната.

Междувременно бе доказано, че българският министър председател Кирил Петков ще бъде на публично посещаване в Скопие на 18 януари.

Вчера отпадна карантината му след негативен PCR тест. В състава на българската делегация ще бъдат министрите на външните работи Теодора Генчовска, на превоза - Николай Събев, и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, оповестиха от държавната пресслужба.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР