Разговорите между премиера Бойко Борисов и гръцкия му колега Алексис

...
Разговорите между премиера Бойко Борисов и гръцкия му колега Алексис
Коментари Харесай

Борисов разговаря с Ципрас, уличиха съпруга на Бокова за Азербайджанската пералня, нова партида яйчен прах с фипронил...

Разговорите сред премиера Бойко Борисов и гръцкия му сътрудник Алексис Ципрас са измежду настоящите тематики на вестниците в сряда.

" Мигрантската рецесия бе тематика номер едно по време на формалната вечеря, която грьцкият министър председател Алексис Ципрас даде вьв вторник на своя сътрудник Бойко Борисов и делегацията от България. Тя се сьстоя в хотел " Имарет " в остарялата част на Кавала при засилени ограничения за сигурност. " С министър-председателя на Република Гърция Алексис Ципрас обменихме опит за справяне с мигрантския напън по границата. Обсъдихме още и тематиките за стопанска система и газовия хъб. Още един вход за газ, значи повече конкуренция. А повече конкуренция, значи по-добри цени. Нашата цел е диверсификация на газовите потоци и доставки ", написа Борисов в формалния си профил във " Facebook " след вечерята с гръцкия му колена. Днес следва подписването на Меморандум за съгласие сред България и Гърция за развиването на железопътната връзка " Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе ". Церемонията ще бьде в една от залите на хотела, който е бивше мюсюлманско учебно заведение и подслон. В половината от " Имарет " е настанена бьлгарската делегация, а в останалата- Ципрас и съпътстващите го министри, които ще вземат участие в диалозите през днешния ден... " - в. " Стандарт ".

" Документът регламентира подготвителните работи и взаимното ръководство на коридора от двете страни. Проектът планува свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен кулоар, както и развиване на пристанищата, които са част от главната транспортна мрежа. Предвидено е още и построяването на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за ръководство на железопътния трафик. След като коридорът бъде приключен, ще се реализира цялостна мултимодалност посредством съчетание на пътен, железопътен, воден и речен превоз, означават от държавното управление. Очаква се планът да притегли огромни вложители от Близкия и Средния изток, Китай, Русия и други огромни пазари... " - в. " Дневник ".

Всекидневниците оповестяват и за договаряния с Румъния за енергийния бранш.

" Бългаpcкият и pyмънcкият електpоенеpгиен опеpатоp обcъждат възможноcтта за подпиcване на cпоpазyмение за пpедоcтавяне на взаимна аваpийна помощ за застраховане на енеpгийните им cиcтеми. За това cе договоpиxа миниcтъpът на енеpгетикaта Теменyжкa Петкова и pyмънcкият й сътрудник Тома-Флоpин Петкy, cъобщиxа от Миниcтеpcтвото на енеpгетикaта, пpедаде Българска телеграфна агенция... " - в. " 24 часа ".

" До края на тази година ще бъде приключена компресорната станция " Подишор " на румънска територия, която ще разреши газовата връзка с България да проработи в цялостен размер. Това е съобщил румънският енергиен министър Тома-Флорин Петку на среща в София с българския си сътрудник Теменужка Петкова, се споделя в известие на пресцентъра. Проектът за газова връзка, който стартира да се реализира след газовата рецесия при започване на 2009 година, беше открит публично на 11 ноември 2016 година. Пълният му потенциал е 1.5 милиарда куб. м, само че поради неналичието на компресорна станция от румънска страна България може да получава от Румъния до 4 млн. куб. м дневно при положение на рецесия. Това е първата междусистемна газова връзка, която България съумява да реализира със съседите си. На срещата от румънска страна е проявен интерес за доставка на количества природен газ от локален рандеман в румънските блокове на Черно море към българската газопреносна система. Двамата министри са се разбрали българският и румънският електроенергиен оператор да подпишат съглашение за даване на взаимна спешна помощ за застраховане на енергийните им системи. България и Румъния ще заемат обща позиция и в договарянията с Европейската комисия за огромните горивни съоръжения. " - в. " Дневник ".

Скандалът с " Азербайджанската пералня " също е измежду тематичните акциенти.

" Калин Митрев - шеф от повече от 3 години за България, Полша и Албания в Европейската банка за възобновяване и развиване в Лондон, брачен партньор на Ирина Бокова, общоприет шеф на ЮНЕСКО, е бил част от огромна загадка скица, с която управляващите в Азербайджан са плащали на политици и публицисти в лобистка кампаня за отклонение на рецензиите против ръководството на президента Илхам Алиев. Между 2012г. и 2014г. повече от 16 000 заплащания са минали по разнообразни канали, като с близо 2.9 милиарда $ е плащано на известни европейци, купувани са първокласни артикули и са прани пари през мрежа от съвсем непрозрачни английски компании. Не е несъмнено, че всички получатели са знаели за първоизточника на средствата, защото те са минавали по канали, прикриващи от кое място идват. Това твърди лондонският в. " Гардиън " в особено следствие, в което условно назовава схемата " Азербайджанската пералня ". Подробности за него са оповестени и в " Биволъ ", " Монд " и " Зюддойче цайтунг ", където също се загатва Калин Митрев. То се основава на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник " Берлингске " и споделени с Проекта за следствие на корупция и проведена престъпност (OCCRP), " Гардиън " и други медии. Информацията обгръща 30-месечен интервал. " Биволъ " твърди, че " към 800 000 евро от азърбайджанските милиарди са стигнали до български компании и физически лица. Преводите към български банки са 19 на брой и са датирани от август 2012 до октомври 2014г. ", както и че част от заплащанията са за напълно законни цели. За Калин Митрев в обявата се споделя, че през него са минали средства за английски компании, а той е получил най-малко 425 000 евро за консултански услуги от азерайджанската хирма " Авуар " (Avuar Co). Той не крие обстоятелството и изяснява, че средствата са от изцяло легален бизнес, декларирани са в България и са платени налози върху тях. Митрев споделя пред " Гардиън ", че не познава цялата скица, както и не му е прочут първоизточникът на парите. Консултантската ми работа беше закрита, когато влязох в борда на Европейска банка за възстановяване и развитие, добавя той... " - в. " Дневник ".

" Аферата " Азербайджанска пералня " хвърли сянка върху Бокова Подозрение за търговия с въздействие на генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова произтича от интернационално следствие по Проект за докладване на проведената престъпност и корупция, наречено " Азербайджанска пералня ". Вестниците " Монд ", " Зюддойче цайтунг ", " Гардиън " и още осем издания, измежду които българският уебсайт " Бивол ", разобличиха " дипломацията на хайвера ", следвана от Азербайджан в Европа за лъскане на облика на клана на президента Илхам Алиев, упрекван в плячкосване на държавни средства и задушаване на всякаква рецензия. Проучени са 16 000 банкови транзакции за близо 3 милиарда евро. Бившият ръководител на групата на ЕНП в ПАСЕ Лука Волонте (Италия) е получил 2 млн. евро за своята фондация. Германският народен представител от ХСС и някогашен министър Едуард Линтнер е поставил ръка на повече от 900 000 евро. От описите излиза също името на Калин Митрев, който от 2014 година е за повторно представител на България в Европейската банка за възобновяване и развиване в Лондон, а през интервала 2012-2014 година е получил от Азербайджан 425 000 евро като член на консултантската компания на братята Милен и Георги Велчеви " Делта кепитъл интернешънъл " АД. Разследването прави отпратка от него към брачната половинка му Ирина Бокова, тъй като през 2010 година тя е наградила със златен орден " Моцарт " брачната половинка на Илхам Алиев - Мехрибан. Обикновено премията се присъжда на композитори и реализатори, а Мехрибан Алиева се изявява като уредник на музикални събития. Издания считат, че това е било търговия с въздействие. Митрев признава за приемането на парите, само че упорства, че са добити посредством законни консултантски услуги преди заминаването му на работа в Лондон, че ги е заявил и платил налози в България, и отхвърля да е бил в спор на ползи. Ирина Бокова също отхвърля да е била повлияна от бизнеса на мъжа си, с цел да фаворизира режима в Баку. През 2012 година тя връчи Световната премия за независимост на печата " Гилермо Кано " на азербайджанския публицист и деятел за човешки права Ейнула Фатулаев (лежал 4 години в пандиза до 2011 г.), а през предходната година даде същата премия на една от най-смелите критички на клептокрацията в Баку Хадиджа Исмаилова. Заради своите остри мнения и следствия Исмаилова бе наказана през септември 2015 година на 7 години затвор. Тя бе удостоена на 3 май 2016 година на Международния ден за независимост на словото с премията на ЮНЕСКО (25 000 долара), а две седмици по-късно (на 25 май) бе пусната от пандиза, откакто под интернационалния напън режимът понижи присъдата й на половина и я трансформира от ефикасна в условна.
Фактите съществуват на уеб страницата на ЮНЕСКО, само че незнайно за какво са подценени от проверяващите публицисти по аферата " Азербайджанска пералня ", които упорстват, че огромна част от заплащанията до политици и други авторитетни лица са правени за състрадание таман когато Азербайджан е бил обект на рецензии поради арестуването на правозащитници и публицисти, опониращи на властта. " Гардиън " и " Зюддойче цайтунг " са получили след запитвания писмени отговори от Ирина Бокова, само че тя съобщи пред " Сега ", че са ги отразили отчасти. Сайтът " Бивол " обръща внимание на различен факт: " На 22 октомври 2013 година, Ирина Бокова открива в седалището на ЮНЕСКО в Париж фотоизложба, озаглавена " Азербайджан - земя на толерантността ". Изложбата е проведена от Фондацията " Гейдар Алиев ", управлявана от първата дама Мехрибан Алиева - почетен дипломат на ЮНЕСКО. Това културно събитие има за цел да построи положителен имидж на режима в Баку пред западните сътрудници и да затъмни рецензиите за нарушаването на човешките права, които са многочислени и стават все по-скандални. " Изложбите в ЮНЕСКО обаче не са дело на генералния шеф, тъй като страните членки сами провеждат и финансират културните си прояви, които са десетки всяка година. Никой не е поставял под подозрение, че Азербайджан също има такова право и няма по какъв начин да му бъде отказано, в случай че страната не бъде изгонена от ЮНЕСКО. " - в. " Сега ".

" В пpокypатypата няма подадени cигнали по cлyчая c " Азеpбайджанcкaта пеpачница ", cъобщи говоpителят на основния пpокypоp Рyмяна Аpнаyдова. Тя коментиpа изнеcената от медии в няколко евpопейcки дъpжави инфоpмация, cпоpед която от Азеpбайджан cа пpеведени 2,5 млpд. евpо към евpопейcки политици, цитиpана от БНР. В cпиcъкa c xоpата, полyчавали cpедcтва, е и бългаpcкият пpедcтавител в Евpопейcкaта банкa за възcтановяване и pазвитие Калин Митpев... " - в. " 24 часа ".

Вестниците отделят място и на тематиките, свързани с европредседателството.

" Военният министър Красимир Каракачанов има подготвеност да изкара армията на улицата и в спокойно време, и то още за европредседателството от 1 януари. В изявление за Българска национална телевизия той разгласи, че " армията би трябвало да се включи в опазването на публичния ред ". Каракачанов аргументира концепцията си със зачестилите терористични набези в Европа, след които военните се включиха в защитата на градовете. Армейски елементи бяха изкарани да патрулират по улиците на Париж и Брюксел. Въпросът за изваждането на улицата и използването на армията в спокойно време е поставян няколко пъти през годините - да вземем за пример след гърмежа в НДК през 1996 година и след убийството на Емил Кюлев през 2005 година Досега не се е стигало до излизането на войската от поделенията, с изключение на при бедствия, повреди, пожари, както и при защитата на границата от незаконни имигранти... " - в. " Сега ".

Вестниците осведомят и за нова партида яйчен прахуляк с фипронил.

" Задържаха звук и половина яйчен прахуляк с фипронил, импортиран у нас От Европейската комисия по системата за бързо предизвестие е получено известие за партида замразен яйчен меланж, нечиста с фипронил, доставена от Германия, в количество 1440 кг. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите... " - в. " Труд ".

" Незабавно БАБХ извърши инспекция в обекта - склад за търговия на едро, адресат на пратката. Към момента на инспекцията е открито, че в склада са налични 1142 кг от нотифицираната партида, които с Акт за възбрана са спрени от реализация и за тях е публикуван Протокол за отговорно бранене. При осъществената проследимост са открити получателите на останалото количество от 298 кг яйчен меланж от засегнатата партида и се прави евакуиране от пазара. В осъществяване на заповед на изпълнителния шеф на БАБХ, по отношение на предварителна защита на разпространяването на пазара на яйца и яйчни артикули и артикули, създадени от тях, нечисти с фипронил, се правят инспекции и са изпратени проби за лабораторен разбор. Първите 18 резултата от лабораторни разбори на яйца и яйчни артикули - майонеза и сладолед са негативни за фипронил... " - в. " Стандарт ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР