Разговорите между първите две политически сили в 49-то Народно събрание

...
Разговорите между първите две политически сили в 49-то Народно събрание
Коментари Харесай

Имена от кабинета Денков/Габриел

Разговорите сред първите две политически сили в 49-то Народно заседание вървят през целия ден , само че обхванати с безмълвие, или по-скоро отвод от коментар. През деня се завъртяха разнообразни имена на министри, които да влязат в кабинета, макар че още тази заран и Николай Денков, и Мария Габриел отхвърлиха да дават отговор на въпроси за възможностите, а водачът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че измежду имената има както специалисти, по този начин и политически лица, само че препоръчани главно от Политическа партия, като по този начин те ще носят главната отговорност.

Под въпрос е общественият министър, като в предходният кабинет " Денков ", импровизирано препоръчан още преди връчването на първия мандат, беше препоръчан Иван Кръстев. Той обаче към този момент разгласи, че се отхвърля, а участието му в Българска социалистическа партия и левите му позиции, в това число и поддръжката към Русия, породиха напрежение в обединението ПП/ДБ.

През деня се завъртя името на Иванка Шалапатова , изпълнителен шеф на фондация " За нашите деца ", която към този момент е и била зам.-министър на труда и обществената политика през 2013 година в служебния кабинет на Марин Райков.

Другото противоречиво министерство е и това на спорта - в първото предложение бе автомобилния играч Димитър Илиев , а през днешния ден се чу и името на Петър Стойчев. Плувецък е апетитен за непосредствен до ГЕРБ, а и бе разгласен към този момент като конкуренция от Радостин Василев, който очевидно имаше апетити за поста.

Въпросителни имаше и към правосъдното министерство, като импровизирано се заприказва, че Милен Матеев, някогашен ръководител на отрасловата комисия в Народното събрание, може да изпадне от кабинета, за сметка на по-позната фигура - някогашната шефка на Съюз на демократичните сили Екатерина Михайлова . Пред Нова телевизия тя удостовери, че е била поканена, само че добави, че е отказала.

След като Андрей Янкулов отхвърли да е вътрешен министър, в началото се заприказва, че ГЕРБ са поискали министерството, изключително на фона на опълчването сред ГЕРБ и Бойко Рашков. Добре посрещната обаче била концепцията това да е Калин Стоянов , назначен от Бойко Рашков шеф на ГДБОП, само че още по времето на първото служебно държавно управление на Румен Радев. Стоянов е в системата на Министерство на вътрешните работи от 2003 година Като опция даже се чу името на Цвятко Георгиев, който оглавява комисията по сигурността на информацията, само че кандидатурата бързо била отхвърлена.

Министър-председател на ротация - Николай Денков и Мария Габриел

Министър на финансите - Асен Василев

Министър стопанската система - Цвятко Георгиев

Министър на правораздаването - Милен Матеев

Министър на енергетиката - Радослав Рибарски

Министър на районното развиване и благоустройството - Андрей Цеков

Министър на външните работи - Мария Габриел

Министър на нововъведенията - Даниел Лорер

Министър на опазването на здравето - доктор Христо Хинков

Министър на превоза - Георги Гвоздейков

Министър на образованието и науката - проф. Генка Петрова

Министър на защитата - Тодор Тагарев

Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов

Министър на електронното ръководство - Александър Йоловски

Министър на земеделието - Кирил Вътев

Министър на околната среда и водите - Юлиан Попов

Министър на туризма - Зарица Динкова

Министър на културата - Яна Генова

Министър на спорта - Димитър Илиев.
 Имената на ПП/ДБ
Имената на ПП/ДБ

След седмица на спекулации
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР