Разговорите между ГЕРБ и ДПС за намаляването на партийните субсидии

...
Разговорите между ГЕРБ и ДПС за намаляването на партийните субсидии
Коментари Харесай

Пеевски обяви край на разговорите между ДПС и ГЕРБ за партийните субсидии

Разговорите сред ГЕРБ и Движение за права и свободи за намаляването на партийните дотации са завършили, разгласи депутатът Делян Пеевски. Причината е, че ръководещата партия отсрочи приемането на дотация от 1 лев за автентичен глас и отпадане на рестриктивните мерки за финансиране от безнеса поради противоречие на съдружните сътрудници Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ.

„ Разговорите с ръководещата партия завършиха. Ако те не си държат на думата, си е техен проблем. Ако се извъртят, те да се извъртят, оставаме на 1 лева Движение за права и свободи постоянно прави каквото споделя, да забележим ГЕРБ ”, съобщи Пеевски, представен от „ Дневник “.

След съдружен съвет във вторник ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ оповестиха, че ще проведат съвещания и до края на юли ще решат с какъв брой да бъдат понижени партийните дотации.

В началото на юни министър-председателят Бойко Борисов предложи партийната дотация да бъде понижена до 1 лева, което бе признато и на първо четене в Народното събрание. По-късно Движение за права и свободи предложи държавното финансиране за партиите да стане 0 лв. на глас и да бъдат анулирани рестриктивните мерки за дарения за обединенията от частния бранш.

Внесеното в Народното събрание предложение съдържаше детайли и от двете хрумвания – дотацията да стане 1 лев на глас и да отпаднат рестриктивните мерки за финансиране от бизнаса.

Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев съобщи по-късно, че приоритет на придвижването е дотацията да остане 11 лв. на глас, само че групировката е решила да се съобрази с мнението на жителите, които желаят по-ниска държавна дотация.

Разногласията в ръководещата коалиция обаче доведоха до отсрочване на окончателното решение за размера на държавното финасиране, което трябваше да бъде гласувано на второ четене в пленарна зала в петък. Делян Пеевски се възмути от това решение:

„ На второ четене в комисиите измененията за партийните дотации да бъдат 1 лева бяха признати. Докладът е направен, по какъв начин ще го трансформират? Има ли такава парламентарна техника? На признати закони - какви съвещания? Това е смешно? “, сподели той. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР