Разговори се водят, каза кандидатът за премиер от ГЕРБ-СДС Мария

...
Разговори се водят, каза кандидатът за премиер от ГЕРБ-СДС Мария
Коментари Харесай

Мария Габриел: Трябва да направим всичко възможно България да не се окаже в ситуация на нови избори

Разговори се водят, сподели претендентът за министър председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел в отговор на въпрос дали не престават договарянията сред ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната - Демократична България " в ефира на Българска национална телевизия. Тя отхвърли да даде повече информация, само че още веднъж акцентира, че до момента в който всичко не е контрактувано, нищо не е контрактувано. 
Прочетете още
Трябва да създадем всичко допустимо България да не се окаже в обстановка на нови избори. Бяхме в тази обстановка преди девет месеца и тогава в името на националния интерес декларирахме, че желаеме да дадем на страната непоклатимост, сподели още Мария Габриел.

Аз направих моя ход, като върнах осъществявания мандат на президента и дадох късмет договарянията да продължат до последния миг, уточни тя. " По Конституция съставът на държавното управление става явен и се гласоподава, когато към този момент е в Народното събрание ", изясни Мария Габриел. Тя още веднъж акцентира, че в листата не е имало нито едно неизговорено име.

Трябва да създадем всичко допустимо България да не се окаже в обстановка на нови избори. Бяхме в тази обстановка преди девет месеца и тогава в името на националния интерес декларирахме, че желаеме да дадем на страната непоклатимост ", сподели в още Мария Габриел.

Според Мария Габриел, договарянията са били градивни, а към 15 март са имали съвсем подготвен текст на съглашение. Сред дребното въпроси, които към момента не са били конкретизирани, са били датата, на която да се случи промяната в службите и във връзка с правосъдната промяна въпроса, обвързван със следствената загадка. По отношение на състава на Министерския съвет останаха да бъдат дискутирани още две имена, посочи Мария Габриел. Става дума за министъра на защитата и на енергетиката, сподели още тя.

Именно тогава обаче, съгласно Мария Габриел, е почнало " тласкането към втория мандат ".

Вицепремиерът в оставка още веднъж повтори, че министър председателят акад. Николай Денков е подал оставка без нейното познание. Тя добави, че за нея ротацията е трябвало да бъде механически въпрос.

Всички дружно би трябвало да върнем разговора, да върнем разсъдъка и да създадем по този начин, че всичко това, за което имаме упоритостта да работим за България, да го създадем допустимо, сподели още Мария Габриел.

" Нямаме право да не отговорим на тези 40% от българите, които не желаят избори. Нямаме право да не отговорим на тези жители, които желаят промени, еврозона, които желаят България да заеме почтено европейско място. Аз персонално нямах право да тласна страната към нови избори, преди да е изчерпана каквато и да опция за договаряния ", безапелационна беше тя.

Преди девет месеца партията победител на изборите отстъпи първия мандат в името на националния интерес, разяснява вицепремиерът в оставка. Разработваното съглашение е в размер от 14 страници досега и в него се споделя, че двете ръководещи партии желаят да носят отговорност за взаимно ръководство.

" Ние би трябвало да имаме законодателна, управническа стратегия, която да върви редом, да е съгласувана сред двете групи, с цел да може в Народното събрание да има темп, който да следва заложеното от Министерския съвет ", уточни още тя.

Мария Габриел прави оценка високото доверие, обещано ѝ от страна на Бойко Борисов и се усеща виновна за решенията си.

Тя изясни, че не желае персонално опрощение за думите на съпредседателя на " Продължаваме промяната " и финансов министър в оставка Асен Василев. " Искам опрощение за всички тези дами и експерти, които отговорно заемат високи позиции и опрощение за това, че в един екип уважението сред мъжете и дамите е принцип, от който няма да отстъпя ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР