Разговорът между президента на САЩ Джо Байдън и руския държавен

...
Разговорът между президента на САЩ Джо Байдън и руския държавен
Коментари Харесай

Байдън и Путин разговаряха около два часа

Разговорът сред президента на Съединени американски щати Джо Байдън и съветския държавен глава Владимир Путин, сбъднат през днешния ден посредством видеоконферентна връзка, приключи към 20.10 ч. московско време, което значи, че двамата са говорили малко повече от два часа, предадоха международните организации. Разговорът продължи по-точно казано два часа и пет минути, пресметна съветската организация РИА.

Двамата водачи разговаряха на фона на страхове от съветска военна ескалация в Украйна, заяви Франс прес.

Според източници от американското разузнаване Русия възнамерява при започване на идната година да стартира нахлуване против Украйна със 175 000 бойци. Киев твърди, че Русия към този момент е струпала към 100 хиляди бойци по общата им граница.

Москва изрично отхвърля всевъзможни планове за инвазия. Преди срещата Байдън е координирал с европейски водачи позицията на Вашингтон по отношение на Русия.

Германия, Англия, Италия и Франция са удостоверили поддръжката си за териториалната целокупност на Украйна. Срещата се организира по предпазен видеоканал и към този момент не се дават фрагменти за медиите.

Разговорът стартира с замяна на поздравления. Президентът Байдън изрази вяра идващия път да се види с Путин персонално.

В началото на същинския диалог пръв думата взе Байдън, който сподели, че се радва да види още веднъж съветския си сътрудник.

Както съобщи организация Блумбърг, след диалога си с Путин Байдън счита да разиска резултата от него с европейски съдружници.

Байдън ще се свърже с френския президент Еманюел Макрон, с немската канцлерка Ангела Меркел и с министър-председателите на Италия и Англия - Марио Драги и Борис Джонсън, заяви Белият дом, представен от Агенция Франс Прес.

В официалното съобщение се показва, че Байдън е разговарял и през вчерашния ден с тези свои съдружници и се е съгласил да остане " в непосредствен контакт " с тях.

Разговорът се организира по предпазена линия за видеовръзка, предопределена за водачите на двете страни. Тази линия се употребява за първи път.

Днешният диалог сред Путин и Байдън е петият от встъпването в служба на американския държавен глава.

По-рано през днешния ден, на заседание по икономическите въпроси президентът Путин назова идния си диалог с Байдън " протоколно мероприятие ", съобщи ТАСС.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР