- „Разговорът между България и Турция трябва да бъде пренесен

...
- „Разговорът между България и Турция трябва да бъде пренесен
Коментари Харесай

Петър Курумбашев: България може да постави за обсъждане важните въпроси и без да чакаме Ердоган да дойде за среща с ЕС

- „ Разговорът сред България и Турция би трябвало да бъде пренесен на равнище специалисти и да бъдат обсъждани тематиките, които са значими за нас, без да е належащо да чакаме Реджеп Ердоган да пристигна у нас за среща с Европейския съюз. Можем да сложим значимите за нас въпроси и без да сме ръководители на Съвета на Европейския съюз ".

Това съобщи Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал, в предаването „ Денят стартира " по Българската национална телевизия.

„ През 2008 година беше основана Смесената комисия по нерешените въпроси сред България и Турция. При сформирането ѝ специалистите, които включваше тя, бяха към 100 - по въпроси, свързани, да вземем за пример, с компенсациите за тракийци, за пенсиите на нашите изселници; имаше сложени въпроси от страна на Турция за някои язовири - този на Горна Арда и този на Тунджа и така нататък Комисията действа до 2013 година, след което явно спря да бъде забавна на нашето държавно управление.

Пет години по-късно тази самодейност я няма от наша страна, а Турция на драго сърце отбягва тази тематика. Има много взаимнообвързани въпроси, които ние би трябвало да сложим с нужната заостреност. "

По думите на Курумбашев явно е добре да има втора среща Европейски Съюз - Турция. „ По-добре е да се води по-интензивен разговор, в сравнение с да четем медийни изказвания на западни водачи във връзка с Ердоган, както и изказвания на Ердоган от ранга на това за душевните граници или вчерашното изказване, в границите на което Израел беше наименуван „ терористична страна ".

Очевидно диалозите през медиите не са продуктивни. Комуникацията с туитове, както работи един президент, евентуално е бърз метод да стигнеш до аудиторията, само че липсва директният разговор. Когато си разменяме реплики и квалификации през медиите, очевидно стигаме до ескалация на напрежението и би трябвало да поощрим хората, които работят за намаляването му, а не за тези, които го насърчават. Всяка една среща би трябвало да смъква това напрежение ", счита евродепутатът.

Петър Курумбашев разяснява и диалозите сред Европейски Съюз и Англия по случая „ Скрипал ", припомняйки позициите на Българска социалистическа партия и заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„ Българска социалистическа партия изрази мнение, че не би трябвало да се гонят съветски дипломати. Г-н Цветан Цветанов сподели, че ние би трябвало да принадлежим към евроатлантическия съюз, а не към евразийския. И че всеки, който не вземе такова решение, надали не се отписва от НАТО и се записва в някакъв нов съюз.

Ще си разреша да изтъквам Джереми Корбин, който сподели, че политическата присъда сякаш беше произнесена преди обстоятелствата. Първо имаме присъда и едвам по-късно веществото отива за проучване в лабораторията. "

„ Наблюдавам придвижване към един „ неомаккартизъм " (пак по откъс на Джереми Корбин) - който не изгони съветски дипломати, към този момент е комунист; който не изгони съветски дипломати, към този момент се е отписал от Европейски Съюз. 20 страни към този момент изгониха съветски дипломати, осем не го направиха.

Не мисля, че тази вълна на „ маккартизъм 2.0 " е продуктивна, защото още веднъж води до повишаване на напрежението. И не е хубаво да участваме в това движение; още повече - в челните редици. Както е споделил народът - видяла жабата, че подковават вола, и си вдигнала и тя крайници ".
„ Когато спреш „ Южен поток ", когато не подкрепяш АЕЦ „ Белене ", когато затвориш III и IV блок на АЕЦ „ Козлодуй " - няма по какъв начин да обясниш на твоите енергетици и на твоя народ, че това е част от солидарността на Европейския съюз. Защото хората от тези райони просто задават въпроса „ Какво ще ядем? ", добави Курумбашев.

Евродепутатът разяснява и че не вижда изключително огромен възторг измежду страните членки за разширение на Европейски Съюз, включително - и за Западните Балкани.

„ Не виждам подобен възторг и в избрани политически групи. Продължаването на процеса на разширение е значимо за Европейски Съюз, който би трябвало да покаже, че след излизането на Англия процесът продължава - един излиза от клуба, различен влиза.

Това е значим знак, който Европейски Съюз би трябвало да даде. Тези, които са много резервирани, би трябвало да си дават сметка и че пораства разочарованието измежду популацията в тези страни, които нямат явен отговор на въпроса по кое време ще завърши процесът на присъединението им. Не е изключена появяването на евроскептична партия в Албания.

В Черна гора към този момент се майтапят, че договарят пет години и половина и са доникъде - дали на единадесетата година Европейски Съюз ще ги одобри. Подобни настроения нарастват и някой ще се възползва от тях ", счита Курумбашев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР