Разговор за КМГ с кмета на град Русе – Пенчо

...
Разговор за КМГ с кмета на град Русе – Пенчо
Коментари Харесай

Пенчо Милков: Русе ще бъде домакин на Световното първенство по драконови лодки през 2025 г.

Разговор за КМГ с кмета на град Русе – Пенчо Милков във връзка организирането на Летния фестивал на драконови лодки през юни т.г. в България, както и за идното домакинство на българския дунавски град на Световното съревнование през 2025 година

Въпрос: Г-н Милков, както знаете през юни следва провеждането на Летния фестивал на драконовите лодки на Панчаревското езеро край българската столица. Вие сте един от основателите по принцип на концепцията за провеждането на този вид фестивали в България.  Моля, разкажете ни повече за опциите на Русе да се включи в подготовката на това идно атрактивно събитие?

П.Милков: Заради идното през 2025 година домакинство на Световното състезание по драконови лодки, което ще е в Русе по решение на Международната федерация по кану-каяк (ICF), е напълно обикновено и естествено да има и фестивали по драконови лодки. През март се организира взаимна работна среща в София с уредниците на фестивала, Столична община и наш специалист от Община Русе, на която бе взето решение, че първият фестивал по драконови лодки ще се организира на 24 и 25 юни на Панчаревското езеро. Община Русе ще взе участие във фестивала като формален посетител, а специфични посетители ще бъдат делегати от Китай. Събитието ще се състои от няколко дисциплини - 200 м, 500 м и 1000 м. Фестивалът ще даде опция на присъстващите да се допрян и опознаят културата на Китай, защото присъединяване ще вземат китайски актьори и музиканти, и ще бъдат показани арт произведения, обичайната кухня и творби на изкуството. Ще бъде огромен и пъстър празник. В момента Община Русе работи в посока образуване на подобен вид фестивал на драконовите лодки и в Лесопарк „ Липник “. В началото на юни ще придобием 4 драконови лодки (2 дребни - за екипаж от 10 индивида, и 2 огромни – за екипаж от 20 човека). С това попълнение в гребните спортове ще имаме опция да упражняваме на вода, както и да организираме взаимни прояви сред прилежащите общини. Този спорт ще ни даде опция за сближение на колектива и досег с красивата природа на Лесопарка.

В.  Русе беше определен  да бъде хазаин на Световното състезание по драконови лодки през 2025 година  Какво Ви стимулира да бъдете домакини на това неповторимо събитие и какъв ще бъде съгласно Вас резултатът от случването му, както за българските представители, които ще вземат участие, по този начин и за задграничните им съперници. Освен това, в Русе се организират и други начинания, свързани с Китай и представянето на опциите за туризъм сред нашите две страни. Бихте ли ни разказали повече за концепциите, които имате  бъдещите българо-китайски връзки?

П.Милков: Ние бяхме определени за домакини на Световното състезание по драконови лодки. Благодарение на този величествен състезателен конгрес сегашната база в Лесопарк „ Липник “ ще бъде актуализирана и реновирана, което ще даде нов образ на гребните спортове в община Русе. Това ще ни разреши да подготвим спортно трасе за осъществяване на други интернационалните, държавни и вътрешни шампионати по гребане, което слага Русе на международната спортна карта. Ще насърчим едно ново потомство спортисти. Силно имам вяра, че след Световното състезание ще последва вълна от позитивни събития.

Русе поддържа отлични връзки с китайското посолство в България. През април делегати от дипломатическата задача посетиха града. По време на тридневната аудиенция те се срещнаха с мен и представители на културните институции, като бяха разисквани Фестивалът „ Драконови лодки “ и бъдещи взаимни прояви. Гостите от Китай демонстрираха галерия с фотографии от своята страна, която се радваше на огромен интерес от русенци и гостите на града. Представена бе и книгата „ Китай през погледа на българите “. Заведохме ги и в учебно заведение „ Васил Левски “, където 16 паралелки от 1 до 12 клас учат китайски език. Представителите на Посолството на КНР в България  имат персонална покана от мен да участват и на годишния русенски фестивал „ Уикенд туризъм “,  който е крачка напред в бъдещото съдействие сред нашите страни.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР