Разговор на проф. Ивайло Груев с проф. Мишел Шосудовски -

...
Разговор на проф. Ивайло Груев с проф. Мишел Шосудовски -
Коментари Харесай

Конвулсии преди многополярност - Отава, Канада /Втора част/

Разговор на проф. Ивайло Груев с проф. Мишел Шосудовски - Отава, Канада,
Втора част

След Втората международна война Съединени американски щати започнаха да постановат прокси режими по целия свят, те постоянно предизвикват своите съдружници да правят мръсната работа вместо тях.

Мишел Шосудовски е професор по стопанска система в Университета в Отава, основател и шеф на Центъра за проучване на глобализацията в Монреал, експерт по световни проучвания. Доктор по стопанска система на Университета в Северна Каролина, Съединени американски щати. Специализирал е в Швейцария, в Университета в Манчестер – Англия, в Института по обществени науки в Хага – Нидерландия, в Университета „ Еразъм “ в Ротердам. Владее 10 езика. Извършвал е научни проучвания, в това число като държавен съветник, в Канада, Франция, Италия, Съединени американски щати, Германия, Япония, Латинска Америка, Китай, Индия, Югоизточна Азия, Африка и други Научните му ползи са в региона на стопанската система, обществената политика, стопанска система на опазването на здравето, геополитика, глобализация. Лектор в Института за икономическо развиване на Световната банка, както и в Комитета на Европейския парламент. Изнасял е лекции в над 100 университета и научни институти. Автор на 13 книги, на над 1500 научни изявления. Докладите му са оповестени в голям брой интернационалните научни и политически организации. Носител е на голям брой оценки в Канада, Съединени американски щати, Европа.

С известния академик беседва Ивайло Груев, професор по политология в Университета в Отава, Канада.

- Говорихме до момента за възможното потребление на нуклеарни оръжия с сякаш ниска мощ, проф. Шосудовски, което не непознато на Запада…

- Още от 2001, 2002 година с прегледа на нуклеарната позиция те всъщност започнаха да построяват нова теория, която опонира на концепцията за взаимно обезпечено заличаване (MAD), описваща до какво би довелa една нуклеарна борба. След това споделиха: нуклеарната мощ ще е превантивна, което значи за защита, т.е. за самоотбрана. Ние ще използваме нуклеарни оръжия, с цел да се защитим. Тази мини нуклеарна бомба е до 12 пъти по-силна от бомбата на Хирошима, само че те трансформират етикета и я показват като безвредна за цивилни, тъй като детонацията е подземна. Това е като цигарите, просто сменяте етикета на „ те са потребни за вашето здраве “. Oпасното е, че тези концепции влизат в този момент във военните наръчници за външната политика на Съединени американски щати, а имате човек като Хилари Клинтън, който декларира: „ Ядрените оръжия са на масата ” (за преговори). Работата е там, че доста малко от американските политици в действителност схващат заплахите от нуклеарна война и те в действителност са подготвени да употребяват нуклеарни оръжия против Русия, която има равностоен, a в действителност, в някои случаи даже по-съвършен.капацитет. Тогава, това ще е краят на човечеството. Не става дума за Фукуяма и „ края на историята “. Проблемът е, че Фукуяма в действителност не проучва какво фактически се случва, той въобще не преглежда политическите неточности, нито това до къде те биха могли да доведат.

- Той е просто органически интелектуалец ” ” , съгласно израз на Антонио Грамши в неговите „ Затворнически тетрадки “. Предполагам, Фукуяма просто би трябвало да продава избрани концепции. Но вие сте безусловно прав за тази нова полемика, визираща предварителната защита посредством нуклеарни оръжия, и мисля, че през 2002 година те я сложиха в Националната тактика на Съединените щати като един от 4-те съществени правилото. „ Превенцията “ е и това е, което Съединени американски щати направиха в Ирак, в случай че си спомняте през 2003 година, и то преди да открият оръжия за всеобщо заличаване. Тогава логиката бе: Т рябва да го нападаме превантивно (Саддам Хюсеин). Но в този момент, като отидем 20 години напред – в 2022 година, виждаме огромна рецесия в Европа и тя включва една суперсила, а точно Руската федерация. Имаше среща в Мадрид на държавите-членки на НАТО и аз просто ще прочета една от 22-те точки, които те оповестиха в тяхната декларация в самия завършек на тази среща. Четвъртата точка е от необикновен интерес и бих желал да кажете вашето мнение по тази точка. Ето какво споделят те: „ Ние горещо приветстваме присъединяване на президента Зеленски в тази среща на върха, ние сме изцяло солидарни с държавното управление и народа на Украйна, което е и нашата позиция в този тип спор на героична отбрана на тяхната страна, ние повтаряме нашата непоколебима поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници, разпростряли се до нейните териториални води . Ние изцяло поддържаме легалното право на Украйна на самозащита и избор на съглашения за сигурност, ние приветстваме напъните на всички съдружници, ангажирани с даването на поддръжка на Украйна, ние ще им помогнем съответно, като отчитаме характерната им обстановка . ” Този език допуска, по моето непретенциозно мнение, една твърда позиция на НАТО да бъде де факто участник в този спор и сякаш Крим остава открит въпрос за НАТО. Как оценявате това?

- Е, не е напълно ясно какви решения са взети, само че те сигурно са отворили вратата за присъединяване на членовете на НАТО в тази война, което значи поддръжка не само посредством доставки на оръжие и консултативни функционалности. И по този начин, НАТО към този момент взе участие в театъра на войната, само че не публично, тъй като, в случай че влезе в Украйна, тогава логиката става напълно друга и те биха влезнали в интервенция непосредствено против Руската федерация.

- Но съгласно Стратегията за национална сигурност на Руската федерация, Русия има същия принцип на предварителна защита и тази предварителна защита значи правото да употребяват нуклеарно оръжие при положение, че оцеляването на съветската страна е в заплаха. Така че тук основният миг от декларацията на срещата на НАТО е „ разрастването “, т.е. изявлението, че: „ Лидерите на съдружниците се спогаждат за фундаментална смяна във възпирането и защитата на НАТО, посредством подсилване на бойни групи с усъвършенствана защита в източната част на алианса и увеличение броя на бойците за висока подготвеност до повече 300 000 ” . Какво ще забележим - ескалация или деескалация на тази рецесия, съгласно вас?

- Мисля, че логиката на НАТО, която в последна сметка се управлява от Вашингтон и Пентагона, е да подтикне държавите-членки на НАТО да активизират своите качества за стандартна война. С други думи, не мисля, че на този стадий те приказват за нуклеарна война, само че споделиха, че уголемяват военния си потенциал и също по този начин оповестиха, даже преди срещата в Мадрид, че Англия ще се включи с разполагането на английски въоръжени сили в европейското пространство. Мисля, че е прекомерно рано да се направи каквато и да е съмнение какво ще се случи, само че това изказване явно е доста широкообхватно. Въпросът също не е толкоз за това какво може да възникне в границите на Европейския съюз, а по-скоро какво може да се случи в Конгреса на Съединени американски щати. Но имайте поради, че историята на войните, спонсорирани от Съединени американски щати, постоянно включва поощряване на техните съдружници да правят мръсната работа вместо тях и поддържането им в това...

- През Първата международна война и Втората международна война...

- Е, във Втората международна война е доста по-сложно, само че Съединени американски щати в действителност бяха зад нацистка Германия. С икономическата си поддръжка, да вземем за пример. Факт е, че без Съединените щати германците в никакъв случай нямаше да могат да проведат интервенция „ Барбароса “, тъй като имаха потребност от нефт, а петролът идваше от Standard Oil от Ню Джърси, имаше и малко нефт от Румъния и така нататък... Но всъщност от Съединени американски щати беше главната доставката на нефт, която разреши на въоръжените сили на Германия да работят...

- Като споменавате интервенция „ Барбароса “, се сещам за един прочут откъс на Хари Труман, той споделя: „ Вижте, в случай че забележим, че Германия печели, тогава би трябвало да подкрепим Русия. Ако забележим Русия да печели, тогава би трябвало да подкрепим Германия. ” Така че, това е стратегическата позиция на Съединени американски щати. Очевидно е, че Съединените щати доста държат да запазят позицията си, хегемонията си.

- Но Хари Труман не разбираше какво в действителност се случва, тъй като на 15 септември 1945 година военното министерство на Съединените щати издаде скришен проект, по който към този момент се е работело години преди плана „ Манхатън “ - план, който предвиждаше бомбардиране на 66 градски региона на Съветския съюз с повече от 200 атомни бомби. Това се случва по-малко от две седмици след края на Втората международна война, когато и двете страни - Съединени американски щати и Русия, бяха на стадий съдружници. А американците към този момент са имали проект за заличаване на Съветския съюз, директно след Втората международна война.

- Абсолютно прав сте, бих желал да прибавя към вашето изявление, че в действителност Чърчил е претендирал да се разшири описът до, в случай че не бъркам, 220 града, само че Съединени американски щати не го направиха, тъй като нямаха толкоз потенциал....

- Да, Уинстън Чърчил - мисля, през април 1945 година, имаше предложение да преследва руските войски в Германия и този проект беше неотложно зарязан, тъй като беше неизпълним, само че беше разискван на най-високо равнище. Това, което Уинстън Чърчил не е схванал, е, че Втората международна война е била война и против Британската империя и нейната войска е в провал.

- Радвам се, че го споменавате, тъй като единствено месеци по-късно, когато Хари Труман разгласи по този начин наречената теория на Труман, той загатна въпроса за Гърция и Турция. T ой сподели на света: „ знаете, че британците са банкрутирали, те нямат пари и също по този начин зна e те, че би трябвало да се сбогуват с тяхната Британска империя. А апропо, ние, Съединените щати, ние сме единствената страна, способна да даде разузнаване, финансова поддръжка и капитал на тези режими в Турция и Гърция “. И номер 3 ( от доктрината Труман) - сигурността на Турция, Гърция, както и на всички места по света, ще бъде директно обвързвана със сигурността на Съединените щати. Ето за какво единствено месеци след края на войната, той просто разгласи обществено „ смъртната присъда ” на Британската империя…

- Абсолютно, и желая да кажа, че имаше още един детайл, това беше цялата динамичност на проекта Маршал и институциите Бретън Уудс. И в действителност, целият проект Маршал беше тъкмо това - да се основат по-добри кредитни връзки със страните, които бяха обект на Втората международна война, в това число, несъмнено, Германия, Италия и по този начин нататък. Това бе наречено реорганизация, само че в същина то бе въвеждане на $ като международна валута, както и на механизма на дълга, които бяха наложени след Втората международна война. Така че, съгласно мен, Втората международна война беше средство за заличаване на това, което преди се наричаше Пруска империя, само че в известна степен също по този начин беше средство за заличаване на Британската империя и на всички останали империи. Италия и всички европейски страни, и несъмнено Япония, която имаше имперски план. Също и дестабилизирането на испанската империя, което бе пристигнала доста по-рано, несъмнено и на Третия райх. Именно това бе пътят към еднополюсен свят.

Единствената останала мощ, която се изправи против Съединените щати, бе Съветският съюз. Целите на следвоенните години бяха съсредоточени към нейната дестабилизaция, а по-късно, в последна сметка - вдишване на контрола върху разнообразни елементи от зоната й на въздействие освен в Източна Европа, само че също и в границите на Съветския съюз. Имам поради другите републики, доста от които в този момент са съдружници на Запада, а няколко са и членове на НАТО. Така че, мисля, че това, което се разви, бе използване на прокси режими по целия свят. Имате прокси режими в страни като Япония, която е много значима. Съединени американски щати разпореждат на Европейския съюз, само че дано вземем мощните страни по света - сигурно Германия, Франция, Италия, Япония, Бразилия, всички тези страни в действителност се управляват от Съединени американски щати. Това не е елементарен развой, те или са били жертви на промяна на режима, или на конфигуриран прокси клиентелен режим. Иронията е, че в доста случаи Съединени американски щати употребяват по този начин наречените леви групи.

- Да се върн e м към Британската империя и нейния някогашен министър председател Чърчил. Харесвам един негов откъс, мисля, че е от 1946 година, когато той споделя: „ Бъдещите империи ще бъдат империите на мозъка “, т.е. всъщност - в случай че контролирате надстройката, матрицата на концепциите, вие сте наясно, че ще ви бъде доста п o -лесно да манипулирате, да контролирате обществата. В наши дни още повече. Някога бях публицист и със страдание ще кажа, че медиите провалиха гражданските общества. А като цяло публицистите би трябвало да са „ лечителите “ на обществото, те са длъжни да разпознават проблемите и да предложат решения, в случай че намерят верния източник на експертиза, несъмнено. M едиите в днешно време са мощно цензурирани, не знам какви биха могли да бъдат решенията в този климат на 24/7 агитация, която всъщност, не подтиква, изключително младите мозъци, придобият и да употребяват I da употребяват без значение и сериозно мислене. Какво е вашето мнение по този въпрос?

- Много ясно е, че по този начин наречените мейнстрийм медии са доминирани от шепа огромни корпорации по целия свят, те са тясно свързани с финансовите институции, с военно-промишления комплекс. И е ясно, че в този момент те са се трансформирали в инструмент за агитация и този инструмент за агитация се употребява, с цел да постанова лъжите на държавните управления, а също и лъжите на фармацевтичните компании и по този начин нататък. Те са доста могъщи структури, само че е ясно, че без пропагандния уред на мейнстрийм медиите техният дневен ред би се сринал като тесте карти. С други думи, държавните управления вършат изказвания, с цел да оправдаят своите мандати, медиите ги тиражират безрезервно. Мандатът им за ваксина против КОВИД, да вземем за пример - при все, че са осведомени с обстоятелства, че имунизацията води до смъртност и заболеваемост, имаме публични данни за това, само че медиите постоянно ще показват нещо друго. И мисля, че главните проблеми са свързани с това да се разсее лъжата. Така че, в прочут смисъл ние в този момент се намираме в инквизиторска среда – не тъкмо като испанската инквизиция, която продължи 300 години, или като френската инквизиция, само че това е общество, в което лъжите стават истина и откакто лъжите станат истина, е доста мъчно да се върнем обратно. Трябва да блокираме тази медийна агитация и мога да кажа, че това не е лесна задача, тъй като представяните за самостоятелни медии не са безусловно такива.

- Битка с лъжата – това е, което вършиме с вашия уебсайт G lobal Research. Но да ви попитам. Някои от моите студенти биха желали да бъдат по-добре осведомени и да имат едно уравновесено схващане за това, което назоваваме действителност Какво можете да предложите на тези младежи?

- Е, мисля, че би трябвало да изградим всеобщо придвижване. Не става въпрос просто за специалисти, създатели и учени, които вършат изказвания, би трябвало да изградим консенсус, който да се изправи против медиините и държавните неистини. И би трябвало да имаме схващане за въздействието на тази рецесия, ние би трябвало да разберем по какъв начин властта управлява институциите на гражданското общество, по какъв начин го манипулира. Казваме, че истината е мощно оръжие или инструмент сама по себе си, само че с цел да предприемем образуването на голямо обществено придвижване на най-ниско равнище, би трябвало да разрушим раздялите в границите на съответните общества - няма към този момент ляво-дясно, ние не се занимаваме с политически партии, ние би трябвало да изградим придвижване, което обгръща всички браншове на обществото и не преглежда безусловно трудовите права, а би трябвало да откри връзки сред дребни и междинни предприятия, членове на армията, на чиновници на публичния бранш на локално равнище, лица, вземащи решения, учени, интелектуалци, въздушни водачи и академични преподаватели и студенти.

Проблемът е, че в случай че погледнете обществените придвижвания и пейзажа на обществените придвижвания през днешния ден, множеството от тях са финансирани от Рокфелер и Сорос, извън.

- Явно са кооптирани...

- Затова имаме видни леви интелектуалци, които ще създадат изказвания, че НАТО взема вярното решение. Няма да встъпвам в детайлности, само че ние би трябвало да изградим сплотено придвижване, което интегрира разнообразни области на гражданското общество, и то в цялата страна.

- Но това идва с разбирането, че би трябвало да идентифицираме казуса, би трябвало да имаме верните източници на информация, а е явно че мейнстрийм медиите не са верният избор, тъй че какво може да е решението?

- Това е доста сложен въпрос, тъй като имате антивоенно придвижване, което утвърждава разказа за КОВИД; имате политолози, икономисти, които не схващат логиката на блокирането локдаун, както и на други ограничения. Ако сме за откриване на истината, и тя да е средството за определяне на опозиция на локално равнище, бих споделил, с цел да опростим нещата - да се поправя или да се ликвидира на първо място разказа за КОВИД, това е най-сериозната неистина в международната история, и имаме всичките документи, с цел да потвърдим че е неистина.

Няма пандемия! Прекарах 2 години върху това и няма пандемия, повода да няма пандемия е, че те употребяват PCR теста, а PCR пробата не разпознава вируса и не прави разлика сред КОВИД-19 и други инфекции. Не желая да встъпвам в сложността на казуса, само че това е доста значимо.

Второ, имунизацията е биологично оръжие, тя е закононарушение против човечеството и имаме задоволително доказателства, че тази ваксина е довела до увеличение на смъртността и заболеваемостта още през цялото време. Имаме поверителни документи на Pfizer, които удостоверяват обстоятелството, че техните данни водят до болести и смъртност и, когато се ползва в международен мащаб, приказваме за отказване на геноцид , само че всичко това е деликатно документирано. И в случай че би трябвало да кажа: заповедите, произлизащи от КОВИД, в това число блокировките, рестриктивните мерки, както и имунизацията, са невалидни и има доказателства, че тези, които вземат решенията, ползват нещо, което е в несъгласие със обществената страна. И в действителност води до развой, който някои хора назовават геноцид, и мисля, че това е вярно изказване. Трябва да разгледаме другите аспекти на това блокиране, което провокира колапса на международната стопанска система. А имунизацията е различен инструмент, който се показва като решение на рецесията, а в действителност не е. А Третият детайл е разбирането на войната и фактът, че протичащото се в Украйна ни води към опцията за сюжета за Трета международна война, макар че в доста ранния интервал на тази рецесия - през месец април, имаше предварителни мирни договаряния, които се организираха в Истанбул под егидата на турското държавно управление, и имаше съглашение и по-късно имаше бойкот на тези мирни договаряния. Така че е доста значимо да се построи консенсус по отношение на нуждата от мирни договаряния, изключително предвид на обстоятелството, с който са съгласни всички анализатори - че във военно отношение руснаците печелят тази война.

Но това, което в този момент видяхме след срещата на върха на НАТО в Мадрид, е обстановка, в която държавите-членки желаят да отидат една крачка напред в процеса на ескалация и по-късно, както посочихте, това е и колапс на интернационалната дипломация, на обмена сред националните страни, които са безусловно следени от могъщи финансови ползи посредством подкупи и погашение. Но в последна сметка хората, елементарните хора в тези обособени страни, би трябвало да поемат контрола над своите държавни управления и да възстановят работеща система на народна власт, която се основава на суверенитет, и това също значи предприемане на доста фрапантни ограничения. Мисля, че дългът би трябвало да бъде отритнат като незаконно начинание, тези задължения би трябвало да бъдат заличени.

- Може би това е най-ценната заключителна фраза на нашия диалог - да си върнем суверенитета! Благодаря ви доста за забавната полемика и за отделеното време и за гостоприемството.

* Към първа част на изявлението: https://pogled.info/svetoven/konvulsii-predi-mnogopolyarnost.145502

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР