Разговарянето с децата за смъртта може да бъде изключително трудно

...
Разговарянето с децата за смъртта може да бъде изключително трудно
Коментари Харесай

Смъртта като част от живота: Как да говорим с децата си

Разговарянето с децата за гибелта може да бъде извънредно мъчно предизвикателство за родителите. Въпросите им са естествени, а нашият отговор би трябвало да бъде почтен, само че и подобаващ за тяхната възраст и схващане. Този диалог дава опция да помогнем на децата да развият по-дълбоко схващане за живота и гибелта.

1. Структуриране на диалога:
Важно е да имате явен проект за диалога и да изберете подобаващия миг. Определете какво желаете да споделите и по какъв начин ще предоставите информацията.
2. Използвайте подобаващ език:
Адаптирайте езика си по отношение на възрастта на детето. Избягвайте изрази, които биха могли да основат суматоха или боязън.
3. Обяснете кръговрата на живота:
Пояснете, че гибелта е част от натурален развой на живота, през които всеки минава. Използвайте образци от природата, където всичко има собствен цикъл.
4. Бъдете почтени и отворени:
Бъдете почтени, само че създайте рамка, която улеснява приемането на информацията. Избягвайте непотребни елементи и подчертайте прочувствената страна на нещата.
5. Отговорете на въпроси:
Предвидете, че децата могат да имат доста въпроси. Бъдете подготвени да отговаряте на тях и да им предоставяте спомагателна поддръжка, когато тя е нужна.
6. Използвайте метафори:
Понякога метафорите могат да оказват помощ в разбирането. Например, можете да обясните гибелта като затваряне на една книга, само че постоянно ще си спомняме и обичаме историята, която тя споделя.
7. Подкрепете техните страсти:
Разговаряйте намерено за страстите, които могат да изпитват. Уверете ги, че е в ред на нещата да се усещат тъжни, ядосани или комплицирани.
8. Потърсете помощ, в случай че е належащо:
Ако усетите, че тематиката става прекомерно тежка или детето изпитва усложнения, не се колебайте да потърсите помощ от професионални консултанти или терапевти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР