Разговарям с всички партии за необходимостта от конституционни промени. В

...
Разговарям с всички партии за необходимостта от конституционни промени. В
Коментари Харесай

Атанас Славов след среща с ДПС: Трябва механизъм за освобождаване на главния прокурор

Разговарям с всички партии за нуждата от конституционни промени. В този развой би трябвало да вземат участие всички. Това съобщи правосъдният министър Атанас Славов в коридорите на Народното събрание, откакто беседва с групата на Движение за права и свободи.

Очевидно процедурата, на която всички станахте очевидци във Висш съдебен съвет, се нуждае от напълно друга идея. Трябва да има механизъм за освобождение на основния прокурор, който да не е подвластен от някакви краткотрайни болшинства в съвета, да е ясно написан на конституционно и законодателно равнище, разяснява Славов.
 
Няма да разясня Пеевски, отхвърли той да дава отговор на въпроси за напрежението в ПП-ДБ по отношение на включването му в комисията за промени на конституцията. 

Нашата групировка води диалози с ГЕРБ, с Движение за права и свободи, имам вяра и с другите партии, с цел да има болшинство за сериозна конституционна промяна, добави министърът.

За страдание, опитите за диалог по тематиката с Българска социалистическа партия, откакто Зарков и Божанков не са там, удрят на камък. Те бяха водачите на концепцията за правосъдна и конституционна промяна в Българска социалистическа партия и откогато те не са там, не водим този диалог, добави Славов.
 
Моята работа в Министерство на правораздаването е да завърши процедурата, която и стартирана по отношение на настояването за премахване на Гешев, изясни Славов.

Видяхте, че в границите на 14 часа, при съблюдаване на всички процесуални претенции, уважаване правото на отбрана, допускане на съвсем всички доказателствени претенции, разпит на очевидци - бяха дадени всички благоприятни условия на основния прокурор и на неговия бранител, с цел да отстояват своята теза. Моята цел е да подсигурявам независимо, обективно произвеждане, в което истината да спечелва, добави министърът.

Председателствам Висш съдебен съвет, само че не вземам участие в гласуването. Подлагам на гласоподаване настояванията, направени от двете страни. Бих се раздавал на едно по-стегнато произвеждане, само че то зависи, от една страна, от отбраната - какви претенции има, какви очевидци да се разпитат, въпреки това - членовете на Висш съдебен съвет дали позволяват тези доказателствени претенции. Надявам се на един по-организиран развой в понеделник, тъй като никой няма интерес това нещо да се точи бяла седмица и доста следващи съвещания, добави Славов.
 
Имаше процедури, които бяха решени, два часа още веднъж сложени на гласоподаване, било тъй като основния прокурор още веднъж беше изискал с някакво изменение да се осъществят доказателствени претенции, дали тъй като членовете на Висш съдебен съвет променяха тактиката си за процедурата. За мен най-важното е - основният прокурор във всеки един миг на процедурата можеше да упражни правото си на отбрана и да бъдат позволени съвсем всички рационални доказателствени претенции, разпитани всички очевидци, изясни министърът. И изясни, че в понеделник зам.-главният прокурор Машева ще даде своите пояснения.

Надявам се в понеделник да имаме въпреки всичко някакъв резултат от процедурата, изрази очаквания министърът.

Запитан по какъв начин ще разяснява отдръпването на първото искане от 6-та от Висш съдебен съвет, министърът отговори: Право на вносителите е дали да отдръпват, или не настояването си. Оттеглянето беше доказано от членовете на съвета.

Запитан дали е възможно второто искане и може ли и то да бъде оттеглено и провалено, и по този начин основен прокурор да остане Иван Гешев,  Славов изясни: Зависи от членовете на Висш съдебен съвет какво решение ще вземат. Целта на производството е да се откри обективната истина, обстоятелствата по този начин, както са се случили.

Даде образец, че даже са изглеждали записа от конференцията на Гешев от 15 май, където бяха изречени тези думи.

Аз би трябвало да установя разпоредбите на обективния, безпристрастен развой в това произвеждане, добави Славов.

Винаги съм казвал, че евентуално в няшата политическа среда основният прокурор би бил един сполучлив политик, разяснява още той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР