Разгорещени дебати заради проблемите с мръсния въздух в София и

...
Разгорещени дебати заради проблемите с мръсния въздух в София и
Коментари Харесай

Новите в СОС искат референдум за завода за горене на отпадъци в София

Разгорещени диспути поради проблемите с мръсния въздух в София и концепцията за създаване на цех за горене на боклуци белязаха днешното съвещание на Столичния общински съвет.

Темата подхвана ръководителят на групата на " Демократична България " в СОС Методи Лалов, който саркастично означи, че събитието на сезона е фестивал " София не диша ". " Благодаря на госпожа Фандъкова за организирането на това всеобщо събитие ", съобщи иронично той, визирайки проблемите с мръсния въздух в столицата през последните дни.

И показа декларация от името на партията, в която упрекна общината за неприятното качество на въздух в София.

" Имаме наказание от Европейския съд в Люксембург за трайно неприятното качество на въздуха в София. Имаме кмет, който приканва жителите да не горят боклуци, с цел да се отопляват, само че пък поддържа плана за инсинератор, с който ще горим боклуци, с цел да се отопляваме. В центъра на град в долина, в която температурната инверсия постоянно задържа дни наред натрупващата се във въздуха нечистотия. Имаме годишни цели за преработване, заложени от Европейски съюз и нямаме никакъв късмет да ги осъществим. Имаме 1 жълт резервоар за 750 софиянци, който обезпечава не повече от 4% дял на разделното събиране при източника, само че по тайнствен метод този % набъбва 10-15 пъти, до момента в който стигне до докладите за пред Брюксел. Имаме община, която макар, че е наказана от Върховния административен съд към момента не е разкрила цялостната информация за строящия се цех за горене на боклуци. Имаме укриване на информация, която евентуално ще потвърди зависимости сред " Топлофикация – София " и една банка и енергийни босове с дълготрайни ползи в нерегламентираното изгаряне на боклуци ", съобщи Лалов.

Във връзка точно с плана за създаване на цех за изгаряне на боклуци, Лалов обяси, че е налице инвестиция от стотици милиони за оборудване, което ще разпръсква в допълнение фини прахови частици във въздуха на София. " Демократична България " не желае да бъде съорганизатора на фестивала " София не диша ". Нашата група от 12 търси тринадесети общински консултант, задоволително самоуверен, че да остави партийните си или други зависимости на назад във времето и да се причисли към настояването ни за референдум против градежа на инсинератор в София ", акцентира той.

От своя страна кметът на столицата Йорданка Фандъкова изясни, че обвиняванията на ръководителя на Демократична България за осъждането на София в Люксембург са манипулативни.

Относно завода за изгаряне на отпадъците, столичният кмет изясни, че такива съоръжения съществуват в едни от най-чистите столици на Европа и не трябва да се съпоставя с изгарянето на отпадъците по кварталите в София.

По думите ѝ казусът със замърсяването на въздуха е голям и това е ясно за всички. " Този проблем не се взема решение за ден и два, нито за една година. Решава се с доста сериозна работа и разисквания. СОС има към този момент 2 признати стратегии, които дават резултат. По мое гледище беше направена наредбата на Министерството на превоза, с цел да можем ние да имаме право да стопираме коли, които замърсяват. Другият тежък проблем с битовото отопление и част от решението е подмяната на отоплителните съоръжения. Защитени са към този момент 2 плана, само че не става за 2 или 3 дни и не става с декларация сигурно ", беше безапелационна тя.

Автор: Цветелин Димитров
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР